Ústní zdraví – více než hezký úsměv

Péče o ústní zdraví nekončí jen jednoduchou prohlídkou v ordinaci zubního lékaře. Primárním krokem je komplexní každodenní dentální hygiena, která je klíčová pro prevenci vzniku onemocnění dutiny ústní i zachování celkového zdraví těla. Zdraví úst je totiž úzce spjato se zdravím našeho těla. Když následujeme několik jednoduchých pravidel, můžeme se vyhnout nejen zánětům dásní, ale také vážným onemocněním, která mohou ovlivnit naše srdce, dýchací systém nebo u žen průběh těhotenství a u mužů potenci.

Začněme u základů: zubního povlaku, který je nepřítelem číslo jedna našich zubů i dásní. Zubní povlak obsahuje velké množství bakterií, jejichž působením se snižuje pH dutiny ústní a urychluje průběh chorob. Nejlepší prevencí je povlak v pravidelných intervalech mechanicky odstraňovat, a to u všech plošek zubů především těch mezizubních! Správnou instruktáž technik čištění běžným, elektrickým a mezizubním kartáčkem by vás měla naučit vaše dentální hygienistka, popřípadě zubní lékař.

Jedním z dalších preventivních kroků by samozřejmě měla být pravidelná návštěva, a to nejen u zubního lékaře, ale i dentální hygienistky. Nejedná se však o rychlý pohled do vašich úst, profesionálové mohou včas zachytit problémy ještě, než se stanou vážnými. Kromě odstranění povlaku, zubního kamene či dalších nečistot, se během prohlídky kontroluje přítomnost zubního kazu, prvních známek onemocnění dásní nebo dokonce rakoviny dutiny ústní.

Svou roli hraje také strava: určité potraviny a nápoje mohou přímo útočit na naši zubní sklovinu. Proto je důležité se těmto potravinám vyvarovat a dodržovat pravidelnou vyváženou stravu, která podpoří nejen naše zuby a dásně, ale i celkové zdraví.

Na závěr nezapomeňme na životní styl. Kouření a nadměrné pití alkoholu mohou vážně ohrozit nejen naše ústní zdraví, ale kromě toho zvyšují riziko zánětu a dokonce rakoviny.

Celkově platí, že naše ústa jsou jakousi vstupní „branou“ k celkovému zdraví našeho těla. Věnujme jim proto pozornost, kterou si zaslouží a budeme investovat do celkového zdraví a kvality našeho života.

Pro další informace o celkovém, a především zubním zdraví sledujte další příspěvky.


Bc. Krausová Sarah, DiS.


dentální hygienistka
Stomatologické centrum Vimperk