Korunovační klenoty v Kašperských Horách

hrad-korunovacni-klenoty

 

Až dokonce září můžete  v muzeu na Kašperských Horách navštívit unikátní vstavu kopií českých korunovačních klenotů, včetně tzv. Svatováclavského (korunovačního) meče. Spolu s originálními královskými pergamenovými listinami pro město je, při příležitosti odhalení pamětní desky českému králi Janu Lucemburskému, k výstavě zapůjčila Správa Pražského hradu a Státní okresní archiv.

 

 deska1  deska2

 

Pamětní deska prvnímu Lucemburkovi na českém trůnu je jen  jednou z poct, které město  tomuto  panovíkovi, za jehož vlády, a vlády jeho syna, dosáhlo nebývalé prosperity,  vzdává. Dalším krokem je připravovaná změna pojmenování místního náměstí na “Náměstí Jana Lucemburského” (dosud pouze Náměstí).

 ***

Soubor českých korunovačních klenotů tvoří: svatováclavská koruna  s pouzdrem a poduškou, královské žezlo s pouzdrem, královské jablko s pouzdrem a korunovační roucho (plášť zdobený hermelínem, pás, štóla a manipul). Jedinečnost českých korunovačních klenotů podtrhuje tradičně dodržované ustanovení císaře Karla IV., podle kterého mohou být vystavovány pouze při významných příležitostech a výhradně na území Pražského hradu. Klenoty jsou trvale uloženy v Korunní komoře nad jižní předsíní katedrály sv. Víta a mohou být vyzvednuty pouze za účasti sedmi držitelů klíčů. Těmi jsou prezident republiky, předseda vlády, pražský arcibiskup, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy. Soubor tradičně doprovázely ještě další dva vzácné předměty používané při korunovacích českých králů, i nyní vystavované společně s korunovačními klenoty: ostatkový kříž,  zvaný Korunovační, a obřadní korunovační meč zvaný Svatováclavský. Oba předměty jsou součástí chrámového pokladu u sv. Víta.

 

Do Kašperských Hor byl zapůjčen soubor kopií klenotů kromě pláště, zato ale  i s korunovačním, tzv. Svatováclavským mečem.

SvatovaclavskyMec

Podle Řádu korunování českých králů hrál Svatováclavský meč významnou úlohu v korunovačním ceremoniálu českých králů.

Společně s dalšími odznaky královské moci byl nesen arcibiskupem, preláty a šlechtici v průvodu z chrámu do královského paláce. Poté byl vnesen do katedrály a položen na oltář sv. Víta.

Při obřadu vzal panovník posvěcený meč od biskupů na znamení, že „s mečem je mu všechno království odevzdáno“, opásal se jím a vzápětí jej položil zpět na oltář jako slib, že ho bude užívat jen z příkazu Božího.

Na závěr korunovace král mečem pasoval rytíře.

 

Pokud jste tedy  ještě neměli, při žádné z několika málo vzácných příležitostí,  možnost vidět “naživo” originály či kopie českých korunovačních klenotů, využijte tuto jedinečnou možnost – blíže už velmi pravděpodobně nebudou. Muzeum Šumavy v Kašperských Horách  vás přivítá denně kromě pondělí  od 9 do 17 hodin.

-as, korunovacni-klenoty.cz –

 

zarikhmuzeum