Sobotní výheň siláky nepokořila

(Sušice / as) Pekelné vedro, extrémní váhy, extrémní disciplíny, ale i neuvěřitelná odvaha, síla a výkony – to vše viděli a zažili všichni na sobotním rozpáleném náměstí při pátém ročníku souboje siláků Šumavský strongman.

 

strongman15 1b

 

Jedenáct  závodníků se sjelo v sobotu do Sušice, aby překonalo výzvu v podobě mixu všeho extrémního, co si jen lze ve strongman sportu představit.  Bohužel se  závod letos neobešel bez zranění (koleno) Honzy Šleise, s horkem si ale poradili všichni  dobře a žádná z disciplín nebyla ze soutěže vyřazena. Některá ‘závažíčka’ si vyzkoušeli i přihlížející diváci.

Novinkou letošního sušického závodu byla disciplína  ‘fingal’s fingers’, která spočívala v překlápění 200 kg klády stylem “kyvadlo” .

 

 

strongman15 33 strongman15 23

 

 

Nechyběla tradiční kláda, zatraceně těžké kufry, roztahování více než čtrnáctitunového náklaďáku, převracení obřích pneumatik.

 

 

strongman15 55

 

V konečném sčítání bodů hrály roli desetinky vteřin a  rozdíly na prvních dvou místech byly opravdu minimální.

 

S kládou si nejlépe poradil Čestmír Šíma, který ji dokázal dostat nad hlavu celkem 6 ×, ten i s kufry (které by vám na letišti rozhodně neodbavili) přeběhl dvacet metrů za neuvěřitelných 15 vteřin. Šumavský grizzly Jirka Vytiska bravurně  zvládl ‘kyvadlo’ i  rozpohybování kamionu  a  s obří pneumatikou si jen tak laškovně pohrával – s nejlepším výsledkem.

 

Při vyhlašování výsledků už nebylo pochyb – Jirka Vytiska se na domácí půdě stal  vítězem pátého Šumavského strongmana, když za sebou nechal s  rozdílem pouhých tří bodů Čestmíra Šímu, pak s odstupem Pavla Zadražila, Lukáše Svobodu, Radka Patáka, Michala Tichého, Jaroslava Švejdu, Davida Štrombacha, Jirku Žaloudka a Jirku Dejmala.

 

strongman15 62 strongman15 64

strongman15 69

 

Aby si ale  strongmani nemysleli, že to budou mít i do budoucna tak ‘jednoduché’, přišla se jim při závěrečném focení předvést i budoucí konkurence! Perfektní tečka  a vzpruha i pro unavené siláky…

 

strongman15 70strongman15 70

 

 

Samozřejmě by se sušický strongman neobešel bez tradiční dvojice spíkra a sudího  – moderátor Leoš Kubeš, který jako správný profík nenechá chvíli v klidu ani soutěžící ani diváky, má v Sušici své stálé příznivce; stejně jako nekompromisní, ale spravedlivý, rozhodčí František Bauer. Oba patří od začátku  k Šumavskému strongmanovi a také díky nim je soutěž pokaždé správně  okořeněná.

 

strongman15 58

strongman15 21 strongman15 22

 

Vítaným osvěžením byla sprcha  od místních hasičů, kteří alespoň na chvíli zchladili rozpálenou dlažbu  náměstí a osvěžili  doslova grilované publikum. Diváci mimochodem zaslouží obrovský obdiv a poděkování za to, že se nevzdali  a i v obrovskm vedru přišli strongmany podpořit!

 

strongman15 30

 

Pátý Šumavský strongman skončil po téměř tříhodinovém zápolení.  Jenže – neskončilo to prostým “děkujeme, můžete se rozejít”, ale  bylo nutné dodržet ještě jednu tradici – vítěz totiž končí ve vodě. Tedy, přesněji řečeno, v kašně vprostřed náměstí. A tak nepomohly protesty, ani  fyzický odpor (přeci jen v těchto váhových a silových kategoriích je to trochu složitější) a Jirka prověřil teplotu vody opakovaně…

 

strongman15 72strongman15 73

strongman15 75

 

A to je vše, přátelé….. Letošní klání strongmanů v Sušici je minulostí, sluší se ale ještě poděkovat všem, kteří tento sport podporují u nás – městu Sušice stejně jako všem ostatním sponzorům a partnerům, nez nichž by to jednoduše nešlo.  Tak za rok na viděnou u šestého Šumavského strongmana!

 

strongman15 67

 

 

{gallery}susice/2015/07_cervenec/strongman2015_web/{/gallery}

 

 

 

 Další fotogalerii včerejšího  závodu najdete ZDE

 

Na fotogaleriích se podílelo hned několik spolupracovníků – fotografů swww.sumava.eu – všem děkujeme za nasazení a snímky!