mestska

Z polikliniky odešel oknem

Do statistik zásahů strážníků městské policie Vimperk přibylo v lednu několik desítek případů. Kromě tradičních dopravních situací, utržených a zahozených značek, řešení sporů a případů vztahujících se k veřejnému pořádku se zabývali oznámením na podezření úmrtí, opilci, zloději a „neodbytnými“ klienty. Několik případů z činnosti MP v lednu:

 

Za noční diskotéku zaplatil pokutu – rušení nočního klidu má na svědomí muž z ul. Mírová. V noci 14. ledna svou hudební produkcí nedovolil sousedům spát až do ranních hodin, těm pohár trpělivosti přetekl v půl čtvrté ráno, kdy si na pomoc zavolali městské strážníky. Hlasitá hudba linoucí se z jednoho z bytů byla slyšet i na ulici. Provinilec po dlouhé době strážníkům otevřel a ačkoliv se omlouval, za rušení nočního klidu mu byla uložena bloková pokuta.

 

Injekční stříkačky na veřejném prostranství – v dopoledních hodinách 14. ledna byl strážníkům MP Vimperk nahlášen nález injekční stříkačky za trafostanicí v městském parku. Hlídka na místě uvedený nebezpečný materiál odklidila a ve speciálním sběrném boxu odvezla. Stejný postup zopakovala MP i o dva týdny později, kdy byly dvě injekční stříkačky nalezeny v ul. Pasovská.

Při kontrole místa strážníci našli černou skládku komunálního odpadu. Po pořízení fotodokumentace strážníci ohlásili skládku městským službám.

 

Opilce předali rodičům17. ledna v ranních hodinách přijali strážníci MP Vimperk oznámení o spícím opilci v domě v ul. Mírová. Na místě hlídka zjistila totožnost muže a poté ho předala s řádnou domluvou rodičům.

 

Nechtěli ho obsloužit? Krátce po poledni 22. ledna volal na služebnu vimperských městských strážníků muž s oznámením, že ho obsluha restaurace bezdůvodně odmítá obsloužit. Hlídka požádala o podání vysvětlení obsluhu restaurace – ta sdělila, že dle pokynu majitele nemá obsluhovat Romy a že zavolá majitele, aby vše vysvětlil. Majitel následně potvrdil, že obsluhu poučil o tom aby si dávala pozor, koho obsluhuje, protože zde v minulosti docházelo k výtržnostem ze strany problémových hostů.

 

Podezření se nepotvrdilo – 23. ledna v nočních hodinách vyjela hlídka MP do ul. Pod Pekárnou na oznámení občana, který osobně přišel na služebnu s tím, že u nich v domě v přízemí má bydlet starší soused se psem. Z bytu se na chodbu line neurčitý zápach. Uvedeného nájemníka od pondělí 19. ledna nikdo neviděl, jeho pes štěká a škrábe na dveře.

Oznámení se podle poznatků hlídky, která místo prošetřovala, nepotvrdilo. Když strážníci nahlédli do bytu okny, viděli rozsvícený monitor a rozestlanou postel. Sousedé potvrdili, že v bytě má bydlet mladý muž ve věku kolem třiceti let, má zde mít dva psy. V týdnu jej viděli. Strážníci požádali o spolupráci kolegy z Policie ČR ohledně zjištění totožnosti uvedené osoby a ještě v noci provedli opětovnou kontrolu bytu, kdy se jim podařilo nájemníka zkontaktovat a zjistit, že je v pořádku.

 

Nezvaný host 28. ledna jednu hodinu po poledni oznámil na služebně MP údržbář z Městské správy domů, že u domu čp. 17 ve Výškovicích, v dřevěné chatce přebývá neznámá osoba a že u dalšího z domů jsou otevřené dveře. Hlídka MP provedla kontrolu uvedených míst. Chatu skutečně zřejmě někdo obývá, ale nikdo na místě nebyl zastižen. Po pořízení fotodokumentace strážníci odjeli, na místo bude dojíždět hlídka v rámci kontrolní činnosti. U druhé budovy ve Výškovicích byly vypáčené vchodové dveře, jinak nebyla zjištěna další trestná činnost. Strážníci prohlédli celý objekt, bez dalších poznatků o nezvaném hostovi. O případech byli informováni kolegové ze státní policie a správce který budovu zabezpečil.

 

Podomní prodejci to zkouší pořád navzdory tomu, že platí vyhláška o zákazu podomního prodeje, „obchodní cestující“ zkouší své štěstí neustále. Naposledy 30. ledna, kdy se snažili majitelce jednoho z vimperských obchodů prodat zubní kartáčky. Ta upozornila městskou policii a strážníci prodejce zjistili a poučili o platnosti zákazu.

 

Z polikliniky odešel oknem obavy o jednoho z návštěvníků místní polikliniky projevil personál poté, co zjistil, že muž zamčený na WC nereaguje na výzvy k otevření a potvrzení toho, že je v pořádku. Personál volal policii, policisté požádali o pomoc strážníky, protože hlídka P ČR byla v době oznámení případu na výjezdu mimo město. Hlídka na místě toaletu otevřela, údajného návštěvníka tam ale nenašla – pouze otevřené okno, kterým nejspíše „odešel“.

 

Obtěžoval pacienty v nemocnici – poslední lednový den, krátce po poledni byl strážníkům nahlášen případ muže, který i přes zákaz návštěv vnikl na oddělení LDN 1 a setrvával zde. Svým neslušným chováním a tvrdošíjným odmítáním opustit nemocnici, vzbuzoval obavy u pacientů i personálu. Hlídka MP dotyčnému muži velmi důrazně doporučila odchod z místa, doprovodila jej před nemocnici, kde zjistila jeho totožnost. Strážníci po důrazné domluvě na místě setrvali do doby, než muž odjel.

 

– mp-