Smrt Jeronýma Hátle a jiné humoresky

Humoreska je literární žánr definovaný jako krátká povídka nebo novela s humoristickým obsahem, literární miniatura v próze nebo ve verších. Vyznačuje se úsměvným až rozmarným tónem. Má žertovný obsah, smírné vyústění, avšak jako humoristická literatura vůbec spojuje komično s vážnějším společenským cílem. Humoresky byly oblíbenými formami humoristických časopisů a kalendářů, časté byly v německé literatuře 18. a 19. století a v české próze 19. století.

Tolik slovníkový výklad kdysi tak oblíbeného žánru, jímž se bavily generace diváků. A přicházejí mu na chuť stále. Vždyť jinak by představení, která na “tuhle notu”  připravují divadelní, ochotnické a zájmové spolky, nebyla  tak hojně navštěvovaná.

Protože smíchu a dobré zábavy není nikdy dost, vítáme každou příležitost – aktuálně právě tu, kterou nabízejí  divadelní spolek Bouček ve spolupráci se skupinou historického  šermu Artego – HUMORESKY aneb nostalgické vzpomínání na první republiku.

 

Že to rozhodně nuda nebude a  rozmarné  příběhy vás pobaví, o tom napovídají i následující fotografie:

 

{gallery}vimperk/2014/09_zari/humoresky/{/gallery}

 

Pro váhavce  přidává osobní pozvání i členka SHŠ Artego Michaela Kačmárová:

 

Dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji pozvala na II. zámecké nádvoří ve Vimperku. Zavzpomínejte společně s námi na první republiku během čtyř veselých anekdot.

 

Celý divadelní podvečer uzavře prvorepubliková módní přehlídka. Těšíme se na vás 14. září od 17. hodin!”

 

-red-