Konopičák si Konopičku vzal

Tradice ožívají, lidé se u nich dobře baví

konopnicka 11

V sobotu se v  Hejné konala Staročeská Konopická – lidová hra, parodie vesnických námluv Konopičáka a Konopičky. Ta se do Hejné vrátila po 43 letech. Naposledy se tady odehrávala v roce 1971.

 

Nejprve se všichni sešli u požární nádrže, kde je přivítal starosta obce a odtud se společně odcházelo za doprovodu muziky, žen z Hejné a souboru Otavěnka ke stavení, kde na půdě žil starý mládenec Konopičák. Tomu dohazovačka veselou formou dohazovala Konopičku a přemlouvala ho ke svatbě. Když se jí to podařilo, byl slavnostně oblečený Konopičák celým průvodem doprovázen ke Konopičce.

Tu zastihli v odpoledních hodinách ještě spící, na dvoře rozeprané prádlo a spousty nedodělané práce. To bylo záminkou k dalším humorným dialogům.

 

Když byla svatba definitivně domluvena, odehrál se na návsi svatební obřad za doprovodu stovek přihlížejících. Nechyběla ani pořádná hostina na které se podílely ženy z celé Hejné. Napekly cukroví, koláče a nechyběl ani opravdový svatební dort.

Jako překvapení se také během hostiny objevila bývalá přítelkyně Konopičáka i s dítětem a o další vtipné scénky bylo rázem postaráno. Nechyběl ani svatební tanec novomanželů a směsice tanců souboru Otavěnky ze Žichovic za doprovodu skupiny Otavanka z Horažďovic. Kdo přišel, určitě neprohloupil, protože o skvělou zábavu bylo celé odpoledne víc než dobře postaráno.

 

text a foto: Eva Nováková

{gallery}susice/2014/staroceska_konopnicka_hejna/{/gallery}