Plavala, plavala…až se potopila

Kam to jdou? A co to nesou?

To brzy zjistili všichni, kteří v blízkosti řeky potkali v pátek pestrý a veselý průvod dětí. Dětí s vychovatelkami a figurinou Morany. Symbol zimy se rozhodly “poslat” po vodě pryč (pravda, zima se sice snaží dokázat, že ještě sílu má, ale tradice je tradice…) všechny “pampelišky”. Protože pampelišky zimu rády nemají a už už vystrkují své kvetoucí hlavičky.

 

morana 4

 

Družinový průvod (ŠD Pampeliška ZŠ Lerchova) se na  vyprovázení zimy vydal v páteční nádherně slunné a teplé odpoledne, vpravdě jarní, na Santos.

 

Moranu  vynášejí každý rok, vyrábějí  ji vlastnoručně z větviček, pentliček, trávy, aby ji mohly  za doprovodu několika tradičních říkadel a pak i vítězného pokřiku, hodit do jarní vody. A taki letos v pátek 21. března, druhý oficiálně jarní den (astronomické jaro začalo 20. března  v 17:57 hod.), Morana plavala a plavala po řece, až jí došly síly a potopila se. Doufejme, že zima už nám dá opravdu vale a my se budeme těšit z jarního tepla.

 

     morana 9  morana 13

Ještě kousek cesty po proudu děti Moranu vyprovázely, za vydatné podpory svačinky (děkujeme, paní Beníšková!), z níž načerpanou energii hned uplatnily  na prolézačkách na dětském hřišti a pak už  zpátky do družiny a hurá vstříc víkendu!

 

{gallery}susice/2014/3_brezen/morana/{/gallery}

 

-red, hpt, foto V. Sulanová-