V horských polohách zasněží

V posledních dnech spadlo na Šumavě opět naprosto minimální množství srážek. Srážky byly zaznamenány v páteční podvečer a v noci na sobotu 22. února. Sobota přinesla zataženou oblohu, v podvečerních hodinách došlo k ubývání oblačnosti. Neděle byla slunečná, většinou bylo polojasno a teploty atakovaly jarní hodnoty. Slunečné a teplé počasí vydrželo i v pondělí a úterý. Středa byla slunečná většinou jen v horských polohách, nižší polohy a například oblast Lipenské přehrady zahalila nízká oblačnost. Díky zmenšené oblačnosti v nočních hodinách klesaly minimální teploty v mrazových kotlinách pod -10°C. Nejnižší teplotu za poslední týden zaznamenala 24. února stanice na Rokytské slati, kde teplota klesla lehce pod -15°C.

 

Čtvrteční ráno přináší mlhavé počasí s výjimkou horských poloh, kde je většinou polojasno. Během dne dojde k částečnému rozpouštění nízké oblačnosti, den tak bude na většině území Šumavy slunečný. Denní teploty vystoupí na 7°C až 10°C. Srážky se neočekávají. V pátek bude na Šumavě oblačno až zataženo s občasným deštěm, nad 800 metrů n.m. srážky sněhové. Denní teploty mezi 6°C až 10°C. I sobota bude ve znamení velké oblačnosti. Srážky, které lze očekávat v dopoledních hodinách, budou opět v horských polohách sněhové. Srážkové úhrny však budou většinou do 3 mm. Neděle bude oblačná s přeháňkami, na horách sněhovými, denní maxima do 6°C.

 

Fotografie z okolí Černého Kříže, Studené Vltavy a Českých Žlebů 26. února:

{gallery}pocasi/2014/02/02_26_cerny_kriz{/gallery}

Velká oblačnost, jen přechodně polojasno, takové bude počasí od pondělí do středy následujícího týdne. Srážek by mělo podle současných předpokladů spadnout v tomto období minimálně. Denní teploty vystoupí mezi 3°C až 8°C, noční teploty kolem 0°C, v horských polohách slabě pod nulou.

 

Výška sněhu 27. února:

Velká Mokrůvka 63 cm (26.2.), Velký Javor 47 cm, Poledník 40 cm (26.2.), Březník (hájenka) 26 cm, Bučina 25 cm, Boubín (25.2.) 18 cm. Nesouvislou sněhovou pokrývku hlásí např. Churáňov, Horská Kvilda, Filipova Huť.

 

(ir)