Lékaři se nedohodli s krajem o penězích

Jedinázuby zubní pohotovost, která od nového roku na Klatovsku a Domažlicku funguje, je v Plzni. Jednání mezi  stomatology a krajským úřadem  neproběhla podle očekávání a  zmíněné strany se nedokázaly domluvit na penězích, které by měli zubaři od krajského úřadu za hodiny  odsloužené v režimu pohotovosti dostávat. Tuto informaci potvrdila mluvčí krajského úřadu v Plzni.

 

Jestli bude zubní pohotovost obnovena, je dosud nejasné. Zatímco kraj  uszuzuje, že lékaři mají přemrštěné požadavky, když požadují za čtyřhodinovou službu na pohotovosti 800 korun, stomatologové  si stojí za tím, že pokud by kraj přistoupil na to, platit jako dosud, neměli by problém pohotovosti držet. Do částky za pohotovostní službu totiž musí započítat i sestru, takže  na jednoho vychází 100 Kč za hodinu.

 

Na trvalé zrušení dosavadního rozsahu pohotovostní služby zubařů by tak doplatili nejvíce pacienti. Těch přichází do ordinací zubaří v době pohotovosti v průměru 15, jak potvrdil šéf pobočky České stomatologické komory v Klatovech Tomáš Brada. Pohotovostní služba, na které se podílela více než stovka lékařů z Klatovska a Domažlicka, už nějakou dobu fungovala jen v dopoledních hodinách, od nového roku přestala fungovat úplně.

 

Hejtmanství se i nadále chce s lékaři domluvit, ačkoliv jsou podle něj  nároky lékařů přehnané, jak uvedla mluvčí  úřadu Šárka Stará; pacientům ale nezbývá jiná možnost, než zatím v případě potřeby dojet do Plzně do polikliniky na Denisově nábřeží,  kde slouží lékaři odpolední dvanáctihodinovou službu ve všední dny a  čtyřiadvacetihodinovou službu o víkendech a o svátcích. Případně se mohou obrátit na Stomatologickou kliniku Fakultní nemocnice v Plzni.

 

To je ovšem pro obyvatele okrajových  částí spádové oblasti  rozhodně  méně dosažitelné, než když byla pohotovost v Klatovech, Domažlicích nebo Nalžovských Horách (případně jiné menší obci) a pro pacienty to znamená minimálně komplikace a prodražení dopravy.

 

Nezbývá než doufat, že se obě strany k potřebám obyvatel celého Plzeňského kraje postaví zodpovědně a jednání budou v dohledné době  korunována úspěchem – tedy obnovením minimálně původního rozsahu zubních pohotovostí v regionu. Pokud by totiž zůstala pouze jediná v Plzni, snadno může dojít k jejímu přetížení – například  dva dny před koncem roku ji navštívilo 60 pacientů za jedinou službu.

 

-red, ct-