mpilustr

Zapáchali, ale přestupku se nedopustili

Exekutoři v akci – 15. října oznámil strážníkům na prachatické služebně muž, že mu nějací dva muži odnesli televizi. Upřesnil, že jde o exekutory, ale televizi si prý brát neměli. Oznamovatel dále upřesnil směr, kterým se muži vydali.

Hlídka, která se na uvedenou adresu dostavila se v podaném vysvětlení od oznamovatele dozvěděla, že od jednoho z exekutorů obdržel navštívenku ale neví, jestli to byl právě onen dotyčný, který mu odnesl televizor. Podle jména na navštívence kontaktovala stálá služba exekutora, který potvrdil, že oznamovateli předal exekuční příkaz a dotyčný byl také exekuci přítomen. Podle slov exekutora byl zjevně pod vlivem nějaké drogy.

 

Zápach není přestupek – 17. října vzbudili pohoršení tři bezdomovci na nádraží ČSAD v Prachaticích. Pracovník nádraží oznámil jejich výskyt na služebnu MP s tím, že si na ně lidé chodí stěžovat. Hlídka na místě zjistila, že  dva muži a žena zde sedí a nic nedělají. Lidé si prý stěžovali na zápach, který bezdomovce obklopoval. Podle zaměstnankyně bufetu ale dotyční nenarušovali veřejný pořádek, ani nekonzumovali alkohol. Hlídka poučila oznamovatele, že zápach není přestupek a strážníci zde v tomto případě nemají co řešit.

 

Pomoc motoristům – 17. 10. se se žádostí o pomoc na strážníky obrátili hned dva řidiči. V prvním případě pomohli nastartovat pomocí kabelů vůz Opel Corsa s nímž řidička nemohla odjet od MŠ Zahradní, v nočních hodinách přijala MP telefonát řidiče kamionu který vezl sůl do skladu v Žernovicích a zabloudil. Hlídka ho bezpečně vyvedla správným směrem.

 

Prodejci pod kontrolou – 18. října kontrolovali strážníci ženu, která před Lidlem prodávala výrobky chráněné dílny ZTP. Žena prokázala smlouvou o provedení práce pro dílny ZTP, ale nebyla schopna předložit osvědčení a plnou moc vydané krajským úřadem, proto na pokyn hlídky MP svou činnost před Lídlem ukončila a místo opustila.

 

 

Nechtěli nalévat opilci, ten na ně zavolal strážníky – muž pod vlivem alkoholu oznámil, že mu v Magic baru nechtějí nalévat. Situaci na místě v časných ranních hodinách 19. října prověřila hlídka strážníků, která zjistila jak oznamovatele, tak barmana a ubezpečila se, že barman postupuje v souladu se zákonem, když muži další podání alkoholu odepírá. Ten posléze pochopil a zklidnil se.

 

Další opilec před polednem 19. 10. byl předmětem šetření strážníků, kteří na oznámení zjišťovali skutečnost, že v pasáži obchodu Penny leží opilý člověk. Spícího muže hlídka vzbudila a protože u sebe neměl žádné doklady totožnosti, byl převezen na OO P ČR k provedení lustrace. Ta byla negativní, muž byl tedy propuštěn.

 

 

Dvakrát s paní „Z“ měli co do činění strážníci MP Prachatice v pondělí 21. října. Nejprve ji vyprovodili ze stadionu, kde se pohybovala se psem, ačkoliv je tam vstup se psy přísně zakázán. o pár hodin později se se ženou setkali v prodejně Coop, když prodavačka z obchodu strážníkům nahlásila, že jde pravděpodobně o zlodějku. Uvedla, že stála za ní a viděla, jak si schovává nějaké zboží za bundu. Uvedená žena byla požádána o prokázání totožnosti, kterou se zjistilo, že se jedná o slečnu Z. Jmenovaná zaplatila část nákupu a ukryla do kapsy šusťákové bundy kelímek s maďarskou pomazánkou za 8,40 Kč, kteoru už ale nezaplatila. Strážníky byla požádána o vyprázdnění kapes. V nich nic dalšího neplaceného neschovávala, ale když se postavila, z nohavic jí vypadl balíček salámu Gothaj za 16,70 Kč.

Lustrace přistižené ženy byla negativní, zboží si doplatila na kase, blokovou pokutu na místě už ale uhradit nemohla. Její případ, v němž bude řešeno i poškození občanského průkaz,u který žena předložila při zjišťování totožnosti, bude řešit správní orgán.

 

-red- mp-