lhenice1

Černý pátek prachatických hasičů

O požáru ubytovny ve Lhenicích, která do základů shořela, jsme informovali  slovem i fotografiemi  hned v sobotu ráno (celý článek a FOTOGRAFIE ZDE)

 

Podrobnosti od hasičů ze zásahu:

Hlášení o požáru zalarmovalo hasiče dvě minuty před půlnocí z pátku na sobotu. Jako první přijeli na místo netoličtí a lhenčití  dobrovolní hasiči. Velitel dobrovolné jednotky nahlásil na operační středisko, že se jedná o nepoužívanou ubytovnu o půdorysu 40 x 15 metrů, která je zcela zasažena plamenem. Po příjezdu profesionálů velení na požářišti převzal velitel prachatické jednotky. Ten upřesnil, že se jedná o montovanou budovu, ve které nikdo není, která je v celkově špatném stavu a je odpojena od přívodu energií. Poté, co se u hořícího objektu propadla střecha, vyžádal si velitel další posilovou jednotku. Do Lhenic vyjela profesionální jednotka ze stanice Křemže, jejímž úkolem byla dálková doprava vody na požářiště.

Uvnitř budovy nikdo nebyl. Hasiči zároveň s hašením hořící ubytovny ochlazovali okolní majetek. Ve 2:17 hodin měly zasahující jednotky požár zcela pod kontrolou. Zásah pokračoval dohašovacími pracemi. Před pátou hodinou ranní se většina hasičů vrátila na své základny, na místě zůstala lhenická dobrovolná jednotka. Ta se u požářiště a dohašování ohnisek střídala s prachatickými profesionály a jednotkou SDH Netolice po celý víkend. Zásah Operační středisko HZS Jihočeského kraje uzavřelo v neděli 20. října v 21:29 hodin. Po požáru byla vyčíslena škoda na  2,5 milionu; ubytovna shořela kompletně, hodnota uchráněného majetku je nulová. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR.

 

Prachatičtí hasiči zvládli v pátek (před nočním ohněm a kromě  jednoho technického zásahu v dopoledních hodinách) ještě jeden požár:

Před pátou odpoledne  byli vysláni k požáru nákladního vozu k obci Drslavice (ve směru na Švihov). Šlo o požár kabiny vozu Avia, který se podařilo řidiči uhasit ještě před příjezdem hasičů. Ti provedli dohašení a zajištění Avie odpojením akumulátoru. Vyšetřovatel HZS vyčíslil škodu způsobenou požárem na šedesát tisíc, rychlým zásahem řidiče byl uchráněn majetek v hodnotě dalších padesáti tisíc korun. Řidič zraněn nebyl, příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

 

-red, hzs-