Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (37)

 

“Ať žije 1. máj!”

Další velká sláva ve Vimperku – prvomájový průvod. Pamatujete si ještě, jak jste na prvního máje vyfasovali mávátka, proti podpisu transparenty, vytvářeli alegorické vozy, trénovali hromadný pokřik hesel a vyrazili oslavovat svátek práce do ulic měst? Dnes možná pro mládež nepředstavitelné, v dobách nedávno minulých, pomineme-li důvod a direktivní charakter, příležitost sejít se i při takové příležitosti, popovídat, po  průvodu a proslovech zajít do hospody a užít si den, kdy se nemuselo jít do továren, výroben… 

 

Proč ale právě 1. květen?

Z historie:

Z historického pohledu se jedná o mezinárodní dělnický svátek. Upomíná na vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. Místní dělníci se tehdy snažili formou protestu prosadit osmihodinovou pracovní dobu. Celá iniciativa vyvrcholila známou Chicagskou tragédií, při které došlo k ozbrojenému střetu mezi stávkujícími a policií. Demonstrací se tehdy napříč USA zúčastnilo až 500 tisíc dělníků. 4. května během demonstrace explodovala na chicagském tržišti bomba, nastražená anarchisty. Ta způsobila ztrátu na životech několika lidí. Vůbec poprvé v historii se Svátek práce celostátně slavil 1. května 1888 v USA.

V roce 1889 schválila 1. květen jako svátek všech pracujících Druhá internacionála (mezinárodní organizace socialistů) na návrh francouzských socialistů. Oslavovat jej začalo i nacistické Německo, byť tento svátek původně Adolf Hitler odmítal. V českých zemích si jej lidé poprvé připomněli o čtyři roky později shromážděním na Střeleckém ostrově v Praze. Za vlády komunistického režimu patřil 1. máj k nejdůležitějším dnům v roce, během nějž se pořádaly masové prvomájové průvody, často před tribunou s místními komunistickými předáky. Negativem této akce byl fakt, že účast na průvodech byla nevyřčeně povinná a nadřízení a učitelé měli dohlížet nad jejím plněním. (zdroj: atlasceska.cz)

 

 

První máj “tenkrát a dnes” – obě fotografie jsou dostatečně výmluvné. I když je pravda, že ne všude na svátek práce oslavovaný  barevnými fáborky, vyzdobenými vozy a transparenty s budovatelskými hesly, zanevřeli. Ovšem dlužno dodat, že jej připomínají  spíše jako recesi s nadsázkou a pořádnou dávkou vtipu.

 

Nezapomeňme ale, že především u nás je  prvomájový den a večer spojovaný s láskou – první květnový den je tradičně chápán jako svátek lásky a lidových oslav jara a plodnosti. Temné síly poslední dubnové noci byly zapuzeny a vše bylo očištěno. Na návsích se právě jako symboly plodnosti, ale i na ochranu proti zlým silám vztyčovaly vyzdobené májky a kolem nich se tančilo a slavilo… Návrat k těmhle tradicím, je přece jen příjemnější, ne?

 

Vimperk-slavnost336

Vimperk slavnost

 

 

-zf-

 

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 logo šumava