Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (29) 

 

V dnešním díle se podíváme do těsné blízkosti ulice Pražská, která na staré fotce ještě není.

 

“V poslední době nemám o překvapení, při hledání  míst, která jsou zachycena na starých fotografiích, nouzi,” říká fotograf Zdeněk Formánek. “Snímek z roku 1964 a  záběr místa dnes jsou opravdu hodně odlišné, málokdo by je možná dával dohromady, ale při určování místa mi pomohly některé indicie, které nebudu prozrazovat, ať se čtenáři zkusí dopátrat sami,” dodává.

 

Zajímavé je, že  tahle ulice, ulička, dnes nemá své “vlastní jméno”  – podědila (resp. poštovní adresa domů které na ní stojí) ze dvou stran jména  ulic, které ji svírají – z jedné strany Pražská, z druhé strany Nádražní.

 

Tahle dnešní proměna je opět hodná pozornosti, co říkáte? Nejen komunikace a třeba její  povrch, ale i domy, hustá zeleň, automobily, tehdejší móda. Oba snímky dělí 50 let a za tu dobu leccos “poskočilo” …

 

k autobusaku 1

rok 1964

 

 

k autobusaku 1

rok 2014

 

-zf-

 

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.