Přes Malé Javorské jezero na Javory

Nejvyšší vrchol Bavorského lesa a celé Šumavy, Grosser Arber (1456 m n.m.), česky Velký Javor, není třeba dlouze představovat. Na samotný vrchol vede několik turistických tras z různých směrů.

 

My jsme se vydali z Brennesu napřed k Malému Javorskému jezeru (něm. Kleiner Arbersee), jednomu z osmi šumavských jezer. Na jezeře zaujmou tři plovoucí ostrůvky, které vznikly po umělém zvýšení hráze na konci 19. století, kdy se plocha jezera zdvojnásobila a došlo k rozpuštění podkladu řašeliniště pod jezerní stěnou a tím se vytvořily samotné ostrůvky. Na břehu jezera stojí chata Seehütte, hojně využívána turisty. Od chaty vede turistická stezka směrem k Malému Javoru (něm. Kleiner Arber), který však svou výškou 1384 m n.m. převyšuje český nejvyšší vrchol Plechý o celých 6 metrů. Z Malého Javoru je výhled omezený, samotný vrchol tvoří skaliska s vrcholovým křížem. Z Malého Javoru je jen 2,5 km na Velký Javor, který je díky kabinkové lanové dráze často doslova v obležení turistů.

 

Velký Javor tvoří několik menších skalnatých vrcholů, vzdálených od sebe několik set metrů. Dominantu vrcholu tvoří dvě obří kopule, v jedné je ukryt meteorologický radar a v druhé jsou umístěny televizní antény. Velký Javor každou zimu láká vyznavače zimních sportů, velmi kvalitní sjezdové tratě uspokojí každého lyžaře či snowboardistu. 

 

Nedaleko samotného vrcholu je umístěna profesionální meteorologická stanice, data z ní využívá i Český hydrometeorologický ústav. 

 

Z vrcholu jsou nádherné pohledy na Malé Javorské jezero, na Jezerní horu, Grosser Osser, Pancíř, Falkenstein či Poledník, jako na dlani jsou města Bayerisch Eisenstein či Železná Ruda. 

 

 

 

 

 

Fotografie z 9. července 2016 z trasy Brennes – Malé javorské jezero – Malý Javor – Velký Javor

{gallery}volary/2016/07/07_09_javory{/gallery}

(ir)