vavi

Věra Vávrová : Zase ten Vodník

 

 

 

 

 Vyjádření k tématu „Zase ten Vodník“

 

 

 

 

 

 

 

       Milan Pešek napsal své stanovisko, které bylo vyvoláno článkem a dotazníkem ve Vimperských novinách 12/2019. Reagoval sám za sebe a jako už mnohokrát zveřejnil svůj názor. V něčem s ním souhlasím, v něčem mám odlišný názor.

 

 

 

 

 

       Myslím si, že dotazník není špatný a je dobré znát názory občanů. Vize a rozvoj města do roku 2035 je více než nutná. Chápu ale Milana Peška, že není spokojený a poukazuje na dlouhodobé potřeby a problémy, které zůstávají ve městě neřešeny. Také chápu, že veškeré dotazníky jsou k ničemu, pokud s nimi nepracuje a nerealizují se. Je chybou, že na dotazy se neodpovídá a připomínky se, jak vím z vlastní zkušenosti, neřeší.

 

 

 

 

 

       Co mne nepříjemně překvapilo, byla reakce ze strany Petra Samka. On sám má opravdu snahu se zapojením odborníků a veřejnosti sestavit nový strategický plán města. Jeho konečná verze bude směrodatná pro každé, jak současné, tak budoucí vedení Vimperka. Byla jsem na mnoha schůzkách, kde vedení města říkalo, jak je otevřené kritice, ale jakmile nějaká přijde, je nutné se hned bránit a označovat kritizujícího za lháře, člověka, který chce zvýraznit své ego a podobně. Debata o obsahu kritiky je minimální. Přitom kritické názory je nutné brát v potaz a vítat je. Nemělo by to být tak, že se místo toho budeme napadat a brát kritiku, jako zviditelňování. Až bude vytvořen nový strategický plán, je opravdu nutné stanovit a směrovat veřejné peníze tam, kde to Vimperk a jeho občané nejvíce potřebují. Ohlížet bychom se měli i na to, co slibovaly téměř všechny volební programy. Že se to tak neděje, společně také vidíme. A myslím si, že to všichni i vedení městaví. Bazén nebude, druhá část opravy Májovky je v nedohlednu. Zoufale nám chybí byty. Jejich nedostatek trápí obyvatele, zaměstnavatele a nakonec i bytovou komisi. Tak se snad i díky dotazníku podaří tyto problémy řešit.;-)

 

 

 

 

 

Jenže to vypadá, že město ze všeho nejvíc potřebuje budovat  sportovně-rekreační areál na Vodníku.

 

 

 

 

 

       Proto mě nepřekvapila reakce Martina Paštiky. Vždycky, když se jedná o rozvoj jeho podnikání, nemůže přece mlčet, i když říká, jak se nechce vyjadřovat. Na rozdíl od něj se vyjádřit chci.

 

 

 

 

 

       Nebudu říkat nic k jeho k úvodním urážlivým a stále opakovaným slovům. Jen je třeba podotknout, že neznám nikoho, kdo by Martinovi něco záviděl. Pouze poukazujeme na nestandartní postupy a vavinebývalou vstřícnost města k jeho podnikání a soukromým plánům. Chápu, že ho rozčiluje, že to někdo důsledně dělá. Příliš dlouho mu to totiž procházelo bez povšimnutí. Jeho vysvětlení jsou navíc manipulativní a zcela neobjektivní.

 

 

 

 

 

 

       Na kanalizaci na Vodník přispěl 350 tis. Kč. Kolik ho stála jeho soukromá přípojka nás nemusí zajímat. Celková částka na připojení kanalizace na Vodníku je přes 2 mil. Kč. Martin Paštika zapomíná uvádět, že svůj příspěvek podmínil tím, že kanalizace bude hotová do konce roku 2016, aby mohl získat stavební povolení na svůj architektonicky nesmyslný a předimenzovaný hotel. Čističku by neměl, kde udělat, nemá pozemek a jeho hotel má mít i spřilehlým sálem kapacitu přes 100 lidí. To by žádná domácí čistička jen tak neutáhla. Na Vodníku je nastálo otevřený jeden záchod. Je zvláštní uvádět, že právě ten jeden záchod (Martin Paštika mluví o celém sociálním zařízení), je důvodem, proč tam musela být vybudována kanalizace, když doposud nemáme ve Vimperku odkanalizovány celé části plně obydlených ulic.

 

 

 

 

 

       Co se týče chatek: Za velice výhodného dlouhodobého pronájmu, investoval pouze do vybavení za účelem možnosti zvýšit poplatky za pronájem chatek. Chová se jako každý, kdo podniká. Pro Vimperk to možná něco přinese, ale určitě jsou chatky spíše pronajímány za účelem ubytování pro návštěvníky Šumavy spíš, než Vimperka a pokud se někde návštěvníci z chatek stravují, tak pravděpodobně zase jen v soukromé restauraci pana Paštiky. Takže pokudjako podnikatel zmiňuji investice (do svého, byť pronajatého majetku) tak musím zveřejnit také příjmy, aby si lidé mohli udělat objektivní obrázek o tom, proč vlastně investuji. Navíc je jasné, že až pronájem chatek v roce 2026 skončí, bude většina jeho investic dávno odepsaná a hodnotu chatek nijak nezvedne, pouze zabrání tomu, aby jejich cena klesala.

 

 

 

 

 

       Mnohem větším přínosem pro Vimperk by bylo vybudování hotelu ve středu města, nad pizzerií Marco a potřebná rekonstrukce pivovaru, které Martin Paštika sliboval a předkládal, když se mu prodej tohoto objektu na zastupitelstvu před mnoha lety schvaloval.

 

 

 

 

 

      Parkoviště je další příklad, jak „normálně“ Martin Paštika podniká. Parkoviště je opravdu pěkné a troufáme si tvrdit, že díky nám. Teprve po tom, co jsme upozornili, že je na místě navážka zbroušeného asfaltu, vydal místní Odbor životního prostředí rozhodnutí navážku odstranit a vybudovat na místě parkoviště s propustným, přírodě blízkým povrchem. Podle smlouvy s městem bude parkoviště 30 let sloužit veřejnosti. Kam se vejdou návštěvníci restaurace a jak bude parkoviště kapacitně stačit po výstavbě hotelu, tím se nikdo z města nezabývá. Uvidí se, kdo a jak bude řešit nedostatek parkovacích míst, nedostatečnou příjezdovou komunikaci a další souvislosti s plánovanou výstavbou hotelu. Problém asi také bude zachování míst pro veřejnost, což bylo podmínkou zastupitelů pro povolení výstavby zmíněného parkoviště.

 

 

 

 

 

       Takže lze říct, že Martin Paštika investuje opravdu pouze do svého majetku a podnikání. Prezentuje to však tak, že vše dělá pro Vimperk a veřejnost. Ve Vimperku je nezanedbatelná část podnikatelů, kteří zde opravdu budují a rozvíjí Vimperk v zájmu jeho obyvatel. Nemluví o tom, nečerpají veřejné peníze z rozpočtu města na svou kanalizaci, cesty apod.

 

 

 

 

 

 

A vypadá to, jako by o nich vedení města ani nevědělo.

 

 

 

 

 

 

       A co mi na slovech Martina Paštiky vadí ještě víc, je jeho osobní urážení Milana Peška a připomínání jeho minulé diskutabilní pracovní činnosti. Nikdo přitom Martinovi Paštikovi se stejnou intenzitou nepřipomíná jeho spolupracovníky a přátele s opravdu závažnou kriminální minulostí.

 

 

 

 

 

       Připomíná mi to vše, proti čemu dnes ve společnosti i ve Vimperku protestujeme .Jako by neexistovala žádná možnost vidět věci tak, jak jsou se svými přednostmi i chybami. Místo toho máme před sebou pozici: Já jsem ten nejčistější spasitel Vimperka a všichni, kdo mne vidí jinak, lžou, podvádějí, závidí mi, ubližují mi a poškozují mě a pokud proti mě něco mají a mluví o tom, tak je veřejně znemožním. Proto se dnes možná ve Vimperku již hodně lidí obává něco podepsat a nahlas vyjádřit svůj kritický názor. To chceme?

 

 

 

 

 

       Možná nyní bude jako zastupitel Martin Paštika naplňovat slib, který dal a bude prosazovat zájmy a potřeby Vimperáků a veřejné peníze budou směrovány do rozvoje města a přestaneme z veřejných peněz podporovat soukromé podnikání několika jednotlivců.

 

 

 

 

 

 

       Nebudu reagovat na další výpady proti nám, které jistě přijdou, ale tohle jsem opravdu musela napsat. Ale žádnou radost z toho nemám.

 

 

 

 

Věra Vávrová st.

{jcomments off}