Málo známá zaniklá osada v nádherné krajině

Na Šumavě jsou desítky osad a menších obcí, které po 2. světové válce čekal zánik. Čas od času Vám některou z nich představujeme. Na začátku srpna 2015 jsme se vypravili do zaniklé osady do míst, kam málokterý turista či návštěvník Šumavy zavítá.

 

Zaniklá osada ležela v nadmořské výšce 970 metrů n.m. První zmínka se datuje k roku 1841. V roce 1910 zde stálo 11 domů v kterých bydlelo 66 osob. O 11 let později, tedy v roce 1921 se osada rozrostla na 28 domů a 164 obyvatel, (zdroj: www.zanikleobce.cz). V osadě byla kovárna, hasičský sbor nebo hájovna. Do dnešních dnů se zachovaly ruiny pouze jednoho stavení, ostatní stavení byly srovnány se zemí. Z bývalé osady je pěkný výhled na Knížecí stolec, vzdálený 5 km vzdušnou čarou a také na vrchol Chlum, ležící přes 3 km od osady. 

 

Tušíte o jakou osadu se jedná? Nesla totožný název jako osada ležící v blízkosti Lenory. Německý název zní Wolfsgrub nebo také Wolfshäuser, česky Vlčí Jámy. Osada spadala pod nedaleký Křišťanov na Prachaticku a leží ve Vojenském újezdu Boletice.

 

Lokalita je přístupná o víkendech a svátcích po modré turistické značce z nedalekého Arnoštova (6 km) a nebo z opačné strany od osady Markov (2 km). V nedalekém lese jsou zajímavé skalní útvary. 

 

Přímý odkaz na mapu: mapy.cz

 

Fotografie z okolí zaniklé osady Vlčí Jámy ze dne 2. srpna 2015:

{gallery}volary/2015/08/08_02_vlci_jamy{/gallery}

 

(ir)