Rozkvetlé louky a výhledy u Záblatí

Obec Záblatí, kterou protéká řeka Blanice, leží v krásné krajině obklopené lesy a loukami. Turistické stezky v okolí nabízí zajímavé výlety do okolí. 

 

Zřejmě největším lákadlem je přírodní památka Zábrdská skála, z které je opravdu překrásný výhled na dominantní vrcholy Boubín a Bobík, přímo pod skalami protéká řeka Blanice. Turistická stezka ke skalám je však od Záblatí po žluté značce značně zarostlá, lepší přístup je z opačné strany, tedy od Zábrdského Mlýna.

 

Nedaleko Zábrdské skály, leží další přírodní památka Stádla v blízkosti stejnojmenné samoty. Louky v nadmořské výšce okolo 800 metrů nad mořem nabízí opět překrásné pohledy na Šumavu, vidět jsou nejen výše zmíněné vrcholy Bobík a Boubín, ale třeba Mářský vrch či Javorník. Důvodem ochrany této lokality je výskyt vzácného prstnatce bezového. Zdejší louky nejsou většinou posečeny, najdeme zde proto mnoho druhů horských květin. Turistická stezka od Zábrsdkého mlýna je opět v některých úsecích dosti zarostlá, lepší přístup je přímo ze Záblatí a nebo z Kahova. 

 

Pokud si tedy chcete užít šumavskou přírodu bez turistů i v létě, zavítejte do této lokality a rozhodně nebudete litovat.

 

Okolí Záblatí, 28. červen 2015:

{gallery}volary/2015/06/06_28_zablati{/gallery}

(ir)