Protikuřácký zákon bude platit od ledna

Praha – Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy. 

“Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně,” uvedl ministr.  (eurozpravy.cz)

 

kuraci

Hospodští v kraji se bojí, že je protikuřácký zákon připraví o hosty

  15:10
Kvůli protikuřáckému zákonu, který schválila vláda, mají mnozí provozovatelé a majitelé restaurací a hospod v Plzeňském kraji obavy z odlivu hostů. Někteří i zvažovali, že ve svém podniku zřídí soukromý klub, kde by se kouřit mohlo. Navíc prý nevědí, jak to bude se zákazem kouření na předzahrádkách.
 

Zdroj: http://plzen.idnes.cz

 

A jak to vidíte vy?  Je takto postavený  protikuřácký zákon krokem  “vpřed”?

 

-red-