Malebné Holašovice a místní Stonehenge

Osadu Holašovice, zapsanou na seznamu českého dědictví UNESCO není třeba dlouze představovat. Osada je součástí obce Jankov, ležící 15 km západně od Českých Budějovic, v jihozápadním okraji Chráněné krajinné oblasti Blanský les, pod zalesněnými vrchy Skalka, Švehlán a Vysoká. Ani Ze Šumavy to do Holašovic není příliš daleko, z Vimperka necelých 50 km, z Prachatic necelých 30 km. 

 

První zmínka o Holašovicích se datuje k 13. století, historická a velmi cenná část se dochovala beze změn až do současnosti, střed osady tak tvoří historické kompaktní jádro selského baroka, které je právem od roku 1998 na seznamu českého dědictví UNESCO.

 

Holašovice však nabízí i jinou turistickou atrakci a to menhirové pole za vesnicí, místo které návštěvníky nabije svou energií. Megalitický kruh je sestaven z obřích kamenů. Jde vlastně o novodobou obdobu slavnějšího kamenného komplexu Stonehenge v jižní Anglii. Stavba kromlegu byla započata v roce 2008. Všechny kameny pochází z okolí Holašovic a jsou z okruhu 15 kilometrů. Soustavu tvoří celkem 25 balvanů, které tvoří kruh o průměru 30 metrů. 

 

Součástí areálu je i menší rybníček s malými menhiry a pahorek, odkud je krásný pohled na místní Stonehenge, kde je umístěna informační tabule. 

 

 

 

 

 

 

 

Pro zajímavost uveřejňujeme i snímek slavného kamenného kompexu Stonehenge, snímek pořízen v březnu 2007:

 

Holašovice, 26. květen 2015:

{gallery}volary/2015/05/05_26_holasovice{/gallery}

(ir)