Rozkvétající Polka

Když se řekne Polka, co se Vám vybaví? Většině lidí zřejmě společenský tanec. Stejné jméno však nese i bývalá osada založená Schwarzenberky v první polovině 18. století. Osada ležela na soutoku Poleckého potoka a Teplé Vltavy, mezi obcemi Borová Lada a Horní Vltavice. Obyvatelé se živili zpracováním dřeva z místních lesů. Dřevo bylo dopravováno po vodních tocích za pomoci umělých vodních nádrží, jedna taková se dochovala právě u Polky.

 

Původní název  této obce byl Elendbachl, až v roce 1921 osada dostala název Polka, podle potoka, který tvořil rozhraní vimperského panství a dělil jej na půlku, tedy pólka.

 

V roce 1950 potkal osadu stejný osud jako většinu stavení v pohraničí a to naprostá devastace. Zničena byla škola, cihelna, zájezdní hostinec, výrobna hraček a další stavení. Dochoval se jen jediný dům, který byl v nedávné době zrekonstruován a nyní je zde provozován Penzion Polka.  

 

V blízkosti Polky stála dnes také již zaniklá osada Březová Lada, z které se dochovalo jen několik křížků, patrné jsou základy několika stavení. Nádherný pohled se naskýtá na meandrující Teplou Vltavu.

 

V těchto dnech začínají na Polce rozkvétat ovocné stromy, které připomínají, že zde v minulosti byla osada plná života. Nádherné a rozsáhlé zelenající se louky, pohledy na husté šumavské lesy stojí jistě za návštěvu jednoho z nejkrásnějších míst Šumavy.

 

Panoramatický záběr zaniklé Polky:

 

Zaniklá Polka a Březová Lada, 9. květen 2015:

{gallery}volary/2015/05/05_09_polka{/gallery}

 

(ir)