3

Šumava má své “íčko” v Bruselu

Šumavská příroda se nově prezentuje v Bruselu. Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava má nové informační centrum, tentokrát v hlavním městě Evropské unie, v Bruselu. Šumavská divoká příroda se prezentuje v Plzeňském domě, který je hojně navštěvován především Čechy a Slováky, ale nejen jimi.

1

Koncepce informačního centra se začala tvořit už před několika měsíci. Samotná realizace pak trvala několik dní a poslední úpravy proběhly minulý týden. K slavnostnímu otevření došlo ve středu 8. října.

2

Tím hlavním, co tu lidé uvidí, je výřez druhého nejstaršího šumavského smrku, který byl popsán. Mohou si tu vzít tištěné informační materiály, uvidí prezentace na našem infostojanu a také pravé šumavské smrkové špalky, které dodávají celému místu atmosféru a především vůni,“ představuje informační centrum jeho hlavní realizátorka Emílie Cvrčková ze Správy NP a CHKO Šumava.

3

Plzeňský dům provozuje Plzeňský kraj a zajišťuje servis i některým dalším krajům České republiky. I proto je pro mnohé Čechy a Slováky nejnavštěvovanějším místem v Bruselu.

 

Pokud chceme vysvětlovat a směřovat nejenom finanční prostředky, ale i informace z Evropské unie, které potřebujeme jak pro rozvíjení cestovního ruchu, tak pro ochranu přírody, musíme ukázat, že se máme čím chlubit a proto je tato prezentace velice důležitá,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

 

My touto expozicí přinášíme do Bruselu kousek krásné šumavské přírody. Lidé, kteří sem přijdou, si tu určitě odpočinou od toho městského shonu, ale také získají další povědomí o Šumavě. A pro nás je informační centrum v Plzeňském domě, který v Bruselu úspěšně funguje už několik let, takovým startovacím zázemím. Po jeho návštěvě jsme dostali nabídky k další prezentaci, na dalších místech v Bruselu,“ doplňuje náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava v oblasti řízení projektů Miloš Juha.

Informační centrum v Plzeňském domě, které je koncipované jako samoobslužné, tu bude fungovat nejméně jeden rok.

 

-tz, nps-