Odchovali i Vydrýska, teď potřebují pomoc

Nejstarší stanice pro handicapovaná zvířata v Čechách, která funguje při Muzeu Šumavy v Kašperských Horách již více než 26 let. Za tu dobu tu zachránili více než 2500 zvířat, vedle jiných i populárního večerníčkovského Vydrýska. Teď pořádají benefici, její výtěžek použijí na opravu klecí a vydřince.

 

Mládě vydry, které opustila její vyplašená matka, srnče s poraněnou hlavou od sekačky, bobr, který se popral se psem. K tomu asi dvacítka dalších zvířat. Takové je momentální osazenstvo Záchranné stanice při Muzeu Šumavy v Kašperských Horách, kde se o zraněná nebo nalezená zvířata se zde již více 26 let stará zoolog muzea Ivan Lukeš. Kašperskohorská stanice je nejstarším v České republice.

Záchranné stanice vznikly v roce 1988 vyhláškou ministerstva kultury. Předtím platilo pravidlo, že zraněná zvířata nebo nalezená mláďata nosili nálezci do místní základní školy,“ vysvětluje bývalý učitel přírodopisu. I z toho důvodu pro něj na kašperskohorské základní škole jeho „záchranářská“ mise začala. Od té doby už se postaral o stovky zraněných či opuštěnýchh zvířat.

Každý rok se k nám dostane zhruba 130 zvířat. Devadesát procent zvířat přežije. Většina se následně vrátí do volné přírody,“ uvádí Ivan Lukeš, mezi jehož nejčastější „klienty“ odjakživa patří malá mláďata šelem, dravců, sov, zajíčci nebo srnčata, která najdou lidé při procházkách v lese.

Mají pocit, že jsou opuštěná, ale opak je pravdou. Mláďata by měla zůstat v přírodě, i když mají nálezci pocit, že to pro ně znamená smrt,“ říká Ivan Lukeš.

Každý si musí uvědomit, že v přírodě je to zařízeno tak, že se pouze deset procent mláďat dožije dospělosti. Zbytek dobře poslouží jako potrava pro predátory,“ vysvětluje pro někoho možná kruté zákony přírody.

Po letech intenzivního provozu je v záchranné stanici nutné provést zásadní opravy. Kašperskohorskému muzeu ale chybí peníze. Proto se členové občanského sdružení Krušlovský včelín rozhodli, že pomohou. Na sobotu 6.září naplánovali dobročinnou akci přímo v Krušlově. Celodenní akce plná muziky a divadla v nádherném přírodním prostředí, kde si návštěvníci mohou prohlédnout unikátní ručně vyřezávaný včelín.

kruslov

Vybrané dobrovolné vstupné použije Muzeum Šumavy na opravu vydřince a voliér pro ptáky, hlavně zraněné dravce, kteří se zranili o dráty elektrického vedení. Nebo klece pro hendikepované živočichy.

Intenzivní péče o tyto živočichy je prvotním účelem existence každé záchranné stanice. Zvířata, která poškodil člověk a my jim to proto musíme vrátit,“ popisuje Ivan Lukeš i své zásadní pravidlo.

 

Manželka se mu v tom snaží pomáhat, jak to jen jde. Je jasné, že občas trochu zabručí. „Když se starám o mláďata, tak načichnu jejich pachem. V žertu mi říká, že smrdím jako vydra. Vydra má velice specifický pach,“ popisuje.

Právě vydry patří mezi jeho stále častější klienty. Když v osmdesátých letech začínal, byly vydry velmi vzácné. Dnes se do stanice dostanou jedna až dvě měsíčně. Ve stanici například odchoval populárního Vydrýska, který se stal jednou z hvězd večerníčku populárního filmaře Václava Chaloupka.

Jednu vydru přiveze Ivan Lukeš i do Krušlova. „Je to ještě mládě, které musím krmit z dudlíku jako dítě,“ uvádí.

Děti Ivana Lukeše jeho zálibě fandily odjakživa. Nejvíc nadšené byly v momentě, když se otec musel o přinesená mláďata starat doma. „Mláďata se musí krmit každé tři hodiny. V noci se mi nechce vstávat a chodit do stanice. Nakonec k vám přilnou jako k rodičům,“ uvádí Ivan Lukeš s tím, že se i jako děti chovají. Hrají si s plyšovými hračkami nebo pojídají chlebíčky (na snímcích)

Syn Michal kráčí dokonce v otcových šlépějích a s provozem záchranné stanice pomáhá. „Krmíme několikrát denně. Brzy ráno i pozdě večer. Musíme jezdit pro krmení a ostatní věci. Sám bych to nezvládal,“ vysvětluje Ivan Lukeš.

Záchranou stanici mohou zájemci i navštěvovat. Návštěvu je ale třeba domluvit dopředu.

Je třeba brát hlavně ohled na zraněná zvířata, aby jim přítomnost lidí neuškodila. My nejsme zoologická zahrada, ale nemocnice pro zvířata,“ uzavírá Ivan Lukeš.

Ti kdo budou chtít pomoci záchranné stanici v Kašperských Horách i po benefici v Krušlově mohou posílat peníze na účet: 9852180217/0100.

 

-pp, foto Š. Rosenkranz-

 

{gallery}susice/2014/9_zari/lukes/{/gallery}