M. Krejča: Ombudsman do každé rodiny

Ombudsmana do každé rodiny !

 

Tak tu máme dalšího ombudsmana. Po veřejném ochránci práv, který jediný má asi jakýs takýs význam, ombudsmanovi Českých drah se statisícovými příjmy, který ale nikterak pozitivně neovlivnil kvalitu služeb ČD, se nyní zrodil ombudsman školní. Konečně se pro exministra školství Eduarda Zemana našlo uplatnění. Jako ministr zas tak špatný nebyl a napáchal asi nejméně škod ze všech polistopadových ministryň a ministrů školství. Takže proti němu v podstatě nic nemám. Co je ale totálně padlé na hlavu, je vůbec zřízení takovéto funkce.

 

Jestli má ministerstvo školství a ministr, který tento rezort řídí vizi, že právě školní ombudsman napraví všechny škody, které jsme na našem kdysi funkčním a kvalitním školství za čtvrt století experimentů napáchali, tak to nás nečeká moc perspektivní budoucnost. Neschopnost a nekoncepčnost nelze zakrýt nějakým „utěšovatelem”a “chlácholitelem”. Školství potřebuje jasnou koncepci, zdravou míru regulace, dostatečné kompetence ředitelů škol a společenské klima, které vrátí učitelské profesi dostatečnou vážnost, a samozřejmě kvalitní a rozumné učitele. Ombudsman to rozhodně nespasí, obávám se, že současný marasmus ve školství se tím ještě prohloubí. Škola a vše, co se v ní děje, má a musí mít přece  jasná pravidla daná zákony, vyhláškami a školními řády. Několik desítek let jsem strávil ve středním odborném a vysokém školství v různých funkcích. Velmi si vážím všech, kteří učitelskou profesi vykonávají i za současných podmínek a zároveň je mi jich tak trochu líto, protože jim ti, co by jim měli pomáhat, spíše škodí.

 

Možná má ale zřízení funkce školního ombudsmana jiný skrytý význam. Vstupem služebního zákona v účinnost se ztíží (doufejme) dosazovaní kamarádů, známých a partajníků do některých funkcí ve státní správě. Funkce ombudsmana se to ale týkat nebude, takže můžeme pro všechny „zasloužilé” a “potřebné” zřizovat další a další ombudsmany. Takže je to možná takový zkušební pokus, jestli to veřejnost spolkne. Na všechny nefungující instituce a úřady dosadíme ombudsmany, a bude vymalováno. Nakonec by se třeba hodil i na urovnávání sporů a hádek v rodinách a ušetříme tak za rozvodové soudy. Takže ombudsman do každé rodiny.

 

Miroslav Krejča