logoduhanazor

Nejkrásnější a nejcennější místa Šumavy

 

Hnutí DUHA Vás zve na tradiční

POCHOD NÁRODNÍMI PARKY ŠUMAVA A BAVORSKÝ LES

ČTYŘDENNÍ ODBORNOU EXKURZI JEJICH NEJKRÁSNĚJŠÍMI A NEJCENNĚJŠÍMI MÍSTY, S KVALITNÍM PROGRAMEM OBJASŇUJÍCÍM SPORY O ŠUMAVU

Kdy: čtvrtek 28. – neděle 31. srpna 2014

Kde: akce začíná 28. srpna v 8 hodin v Nové Peci

Kdo: exkurzi povede Jaromír Bláha, šumavský expert Hnutí DUHA, v NP Bavorský les navíc i průvodce tamější správy národního parku  

Co:  Zajímá vás, jak se vyvíjí příroda, když se jí nechá prostor a čas? Chtěli byste poznat středoevropskou divočinu na vlastní oči a kůži? Chcete poznat na místě odpovědi na otázky „kácet či nechat přírodu přírodou?“ či „jde o katastrofu nebo přírodní proces“?

•    Přímo na místě získáte osobní a zasvěcený pohled na zásadní dilemata o Šumavě, a to těsně před šumavským “horkým podzimem”. Uvidíte, jak dnes vypadá les, který napadl kůrovec před pěti, deseti, dvaceti lety a v různých nadmořských výškách. Budete mít možnost na vlastní oči porovnat území, kde se kácelo a kde se příroda ponechala přirozenému vývoji.

•    V září začnou poslanci projednávat kontroverzní senátní návrh zákona o NP, který by vedl k jeho likvidaci mj. tím, že umožňuje zástavbu na 2/3 jeho území. Je stále jasnější, že za senátním návrhem stojí pozemkové zájmy politiků a lobbistů. K zákonu se předpokládá předložení řady pozměňovacích návrhů. Pouze jeden z nich – návrh vědců  a Hnutí DUHA – však vychází z podrobného expertního mapování NP. Ministr Brabec avizoval, že předloží „revoluční“ návrh změn pro všechny NP.

•    Zásadní spor o podobu našeho nejcennějšího NP graduje už čtvrtým rokem. Jeho podstata je zřejmá. Nejde o kůrovce, ten je jen zástupným problémem. Na jedné straně zájmů stojí ochrana jedinečné přírody a dlouhodobá ekonomická perspektiva šumavských obcí a na straně druhé touha developerů a dřevorubců po rychlém zisku.

•    Novináři i účastníci z řad veřejnosti, kteří se zúčastnili předchozích ročníků, vysoce hodnotili kvalitu programu i přínos akce po pochopení otazníků okolo Šumavy. 


Organizační poznámky:

Nemáte-li dostatek času pro celou exkurzi, můžete se jí zúčastnit jen zčásti, třeba i jeden den. Každý den je jiný, specifický a zajímavý program. Podrobnosti u Marcely Povolné.

Více informací  NAJDETE ZDE

Máte-li zájem, neváhejte, jsou už  jen poslední volná místa!

plakatekduha