Na Šumavě se opět demonstruje

 

Na Šumavě se zase demonstruje, tentokrát za zvolení Jiřího Mánka senátorem

 

 

Obří kůrovci druhu Ips senotorus vyrazili na Šumavě s transparenty z lesů do ulic a demonstrují za zvolení Jiřího Mánka senátorem. Bojí se, že by bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava a kůrovcobijec Jiří Mánek mohl zůstat na Šumavě, kde by jim mohl nadále škodit. Proto chtějí mít Jiřího Mánka co nejdál od Šumavy, nejlépe v Praze v Senátu, aby na Šumavě mohli mít šestiletý mejdan.

 

Ips senatorus – nedávno identifikovaný druh obřího kůrovce s dlouhými tykadly a černými chlupy na nohou se šíří Šumavou. Právě na tyto dny připadá doba jejich rojení a inteligentní brouci tvoří nejlepší strategii, jak se co nejvíce rozšířit.

„Zaznamenali jsme, že malé skupinky brouků začínají vytvářet strategii, jak se rozmnožit. Je již nepochybné, že se rozšíří také na Strakonicko a Písecko. Síla jejich množení ale záleží na tom, zda proti nim někdo bude zasahovat. Sami brouci nyní vyhodnotili situaci a zjistili, že nejlépe se jim na Šumavě bude dařit, když jejich nepřítel Jiří Mánek bude od Šumavy co nejdále. Začali proto demonstrovat za jeho zvolení do Senátu,“ říká odborný entomolog Doc. Evžen Krovka.

 

Kůrovcům se nyní na Šumavě daří dobře, nikdo proti nim nezasahuje a mohou se nerušeně množit a dál hodovat v šumavských lesích. Na Šumavě kůrovcům začíná mejdan, který jim v minulých letech kazil Jiří Mánek, předchozí ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Ten s těmito lesními škůdci zatočil. Za jeho ředitelování lesníci na Šumavě zastavili kůrovcovou kalamitu, které v šumavských lesích padly za oběť miliony stromů. Na Šumavě od brouků nastal klid, kůrovci se přestali množit.

 

Teď ale kůrovci opět nabírají kůrovci na síle a v šumavských lesích se dokonce objevil nový obří druh. Měl jsem možnost se s obřími kůrovci v lese setkat a nebylo to nic příjemného. Byli agresivní a vyháněli mě z lesa i ze Šumavy pryč. Naopak, když mě brouci doprovodili do Prahy do Senátu (viz přiložené fotografie), byli spokojení a krotcí,“ uvádí Jiří Mánek.

 

 

 

Kůrovci se bojí jeho návratu na Šumavu. Proto se rozhodli s transparenty v rukou prosit voliče na Vimpersku, Strakonicku a Písecku ať zvolí nenáviděného kůrovcobijce Jiřího Mánka říjnových volbách do senátu do Prahy. Daleko od jejich lesa, daleko od Šumavy. Kůrovci chtějí mít na Šumavě od Mánka klid pro své bezbřehé rozmnožování a bujarou hostinu na šumavských smrcích.

„Je jasné, že čím dále bude Mánek pracovat od Šumavy, tím více se kůrovci budou cítit v bezpečí a pohodě,“ říká Václav Vostradovský, starosta Kvildy, který se s brouky již také osobně setkal.

Podle našich předpokladů a vědeckých poznatků o chování tohoto druhu hmyzu, budou obří brouci možná již během srpna, ale určitě v září vyrážet do ulic obcí a městeček na Šumavě, aby prosili v zájmu zachování svého bujarého života obyvatele, aby v říjnu volili Jiřího Mánka do Senátu,“ predikuje Evžen Krovka, že jižní Čechy čeká nová broučí kalamita.

 

 

Obří brouky již se opakovaně podařilo turistům vyfotit nebo natočit na kameru. Na facebooku Jiří Mánek do senátu, ale i na dalších facebookových stránkách se již objevují i snímky z demonstrací.

 

Přiložené fotky: skupinka demonstrujících brouků Ips senatorus vyfocená náhodným turistou v lese na Horské Kvildě. A jiným turistou na cestě z lesa mezi Kvildou a Filipovou Hutí.

 

  {gallery}vimperk/2014/08_srpen/manek/{/gallery}

 

 

Ve Čkyni dne 13.8.2014  

Mgr. Pavel Pechoušek,MBA – manažer a tiskový mluvčí kampaně