logoduha

Snížení závislosti na ropě – česká vláda slibuje

BRITÁNIE SNIŽUJE ZÁVISLOST NA ROPĚ, PLYNU A UHLÍ O 2 % ROČNĚ. DÍKY ÚSPĚŠNÉMU ZÁKONU

Česká vláda slíbila podobnou legislativu už loni

čtvrtek 24. července 2014

Závislost britské ekonomiky na uhlí, ropě a plynu klesla během posledních šesti let o 12 procent. Potvrdila to zpráva oficiální komise ekonomů, technických expertů a vědců, která dohlíží na naplňování přelomového zákona.

Britský zákon ukládá ministrům, aby zajistili, že se země bude postupně, krok po kroku, zbavovat své závislosti na fosilních palivech.

Komise také spočetla, že loni se díky tomuto zákonu snížila spotřeba fosilních paliv a znečištění o 2,5 procenta. Přispělo k tomu hlavně zavírání starých uhelných elektráren a naopak instalace větrných turbín.

Sobotkova vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL legislativu podle úspěšného britského vzoru slíbila již ve svém programovém prohlášení. Podporují jej i opoziční TOP 09 a Starostové i KSČM. Návrh však vláda dosud nepředložila ani nezařadila do svého legislativního plánu.

Na britském zákoně se shodli labouristé s konzervativci i liberály, podpořil jej Svaz britského průmyslu i odbory. A vyplatilo se. Zákon rozhýbal inovace s v průmyslu i chytrá řešení, jako je zateplování domů, výroba čisté energie či aut s nízkou spotřebou.

Anglické a velšské domácnosti platí o čtvrtinu nižší účty za plyn a elektřiny zejména díky zateplování domů a modernizaci vytápění. Rodiny, drobní podnikatelé nebo firmy během čtyř let investovaly v přepočtu téměř jeden bilion korun projektů, které vyrábějí elektřinu z čistých obnovitelných zdrojů a dají práci v moderních průmyslových odvětvích 35 000 lidí . Do ostrovního království se – díky místní poptávce – také stěhují továrny vyrábějící větrné elektrárny či úsporná auta.

Zákony pro snížení spotřeby fosilních paliv před měsícem schválil také dánský parlament a v minulých letech vznikly rovněž ve Francii, Švédsku či Rakousku. Podobná legislativa je před přijetím ve Finsku a připravuje se i v Irsku a dalších státech.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

„Britský průmysl podporoval přijetí zákona a nyní se raduje s jeho přínosů. Pomohl firmám překonat krizi, rozhýbal nová výrobní odvětví a snížil domácnostem účty za energii v domácnostech o čtvrtinu.“

„Premiér Sobotka často mluví o lákání investorů a nových pracovních místech. Přitom zákon, který do Británie přitahuje moderní továrny, zůstává v Česku jen slibem v programovém prohlášení. A vládu zatím neprobudilo ani prudké zhoršení vztahů s Putinovým režimem, kterému musíme platit za většinu ropy a plynu.“

 

– tz, hd-