logoduha

Číslo týdne: 47

ČÍSLO TÝDNE: 47. POLOVINU OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V NĚMECKU VLASTNÍ JEDNOTLIVCI A DRUŽSTVA
A U NÁS?

středa 9. července 2014

Bezmála polovinu – 47 procent – instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů energie v Německu vlastní jednotlivci nebo družstva. Energetika u našich sousedů je tedy nejen neustále čistější, ale domácnosti jsou také soběstačnější a méně závislé na velkých energetických firmách.

Počet energetických družstev se v Německu za posledních deset let zvýšil desetinásobně a některá mají i desítky tisíc členů. Díky tomu si mohou vyrábět vlastní čistou energii ve střešních solárních elektrárnách i lidé, kteří nemají vlastní dům, ale mohou do společné pokladny družstva vložit částku i méně než 100 euro.

Rozvoj obnovitelných zdrojů v Německu však nepomáhá jen domácnostem a obcím. Profituje z něj i průmysl. Siemens se stal největším světovým dodavatelem čistých technologií. Výrobci se totiž soustřeďují do zemí, kde je po technologiích vyšší poptávka. Proto je např. jen pětimilionové Dánsko světovým lídrem ve výrobě větrných elektráren. Výzkumy zjistily, že čím větší podíl některá země má na využití technologie, tím více patentů má i v příslušném odvětví.

Čistou elektřinu je v současnosti ještě potřeba dočasně podporovat. Ale výrobní ceny panelů či turbín rychle klesají a v mnoha případech se rychle blíží bodu, kdy budou levnější než špinavá fosilní paliva. Například komerční cena fotovoltaických článků se za třicet let vývoje a výroby propadla na dvacetinu. Aktuální propočty z tohoto týdne ukázaly, že v Austrálii porazí solární panely uhlí už za čtyři roky, i když se do ceny uhelné elektřiny nezapočítávají škody způsobené na zdraví.

Externí náklady spalování uhlí přitom v ČR vyšplhaly na 67 haléřů na 1 kWh veškeré spotřebované elektřiny, podpora obnovitelných zdrojů činí méně – 49 haléřů.

Česká vláda slíbila pomoci i u nás rodinám k energetické soběstačnosti a nezávislosti na velkých energetických firmách. V koaliční smlouvě se píše „Upravíme zákon o podporovaných zdrojích energie tak, aby nezatěžoval českou ekonomiku a domácnosti, ale využíval těch efektů z podporovaných zdrojů, které jsou vlastní České republice (např. podpora solárních panelů na střechách domácností a firem).“

Hnutí DUHA a firmy zabývající se moderními energetickými technologiemi proto zítra zveřejní hodnocení aktuálního návrhu novely zákona o podporovaných zdrojích energie, který připravilo ministerstvo průmyslu.
 
Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

„Změna německé energetiky nepřináší našim sousedům jen čistší vzduch a nová pracovní místa. Už dnes jim umožňuje odstřihnout se od velkých energetických firem a neplatit vysoké účty za fosilní paliva. Družstva, která rostou jako houby po dešti, zpřístupňují čistou a levnou elektřinu i těm, co nemají vlastní dům, zato mají naopak hluboko do kapsy.“

„Sobotkova vláda slíbila solární panely i na české střechy. Směřuje však ke splnění slibu aktuální novelou zákona o podporovaných zdrojích energie z dílny ministra průmyslu Mládka? Hodnocení zveřejní zítra Hnutí DUHA společně s firmami zabývajícími se u nás moderní čistou energií.“

 

-tz hd-