logoduha

Číslo týdne: 40


ČÍSLO TÝDNE: 40. NAJDOU-LI ŠÉFOVÉ EU ODVAHU, SNÍŽÍ ZÁVISLOST NA PLYNU O 40% A UŠETŘÍ 500 MILIARD EURO ROČNĚ. ENERGETICKÁ EFEKTIVITA JE PRIORITA I PRO PLÝTVAVOU ČR

ŠÉFOVÉ UNIE PRÁVĚ JEDNAJÍ O ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI

čtvrtek 26. června 2014

Dovoz plynu do států EU může klesnout o 40 procent, pokud se dnes a zítra na summitu EU hlavy vlád shodnou na silném závazném cíli pro energetickou efektivitu. Vyplývá to z dopadové studie k navrhované energetické politice Unie, která unikla z Bruselu [1].

Podle studie při 40% snížení spotřeby energie do roku 2030 také klesne částka za dovoz fosilních paliv o 500 miliard EUR ročně.

Česká vláda dosud usilovala jen o slabý cíl pro snížení emisí skleníkových plynů, který by srazil závislost na dovozu o ubohých 9 % a znamenal zbytečně vydávat za dovoz fosilních paliv o 300 miliard ročně víc než je třeba. Bohuslav Sobotka se však může přiklonit k progresivním státům jako Německo, Dánsko či Řecko, které silný závazný cíl prosazují [2].

Naší zemi by se silná evropská politika více než hodila. Jsme rekordmany v plýtvání energií i v emisích skleníkových plynů. Zároveň máme obrovské možnosti, jak zvyšovat energetickou efektivitu. Experti spočetli, že spotřebu energie v českých domech můžeme snížit o 60 procent. Již se současnými technologiemi a bez změny paliva může průmysl srazit spotřebu energie o celou čtvrtinu. To je dvojnásobek výroby jaderné elektrárny Temelín.

Nová progresivní odvětví průmyslu by zase rozhýbal závazný evropský cíl pro obnovitelné zdroje energie. EU je stále důležitým hráčem ve výrobě technologií pro čistou energetiku. Státy jako Dánsko a firmy jako Siemens vedou globální žebříčky ve výrobě těchto technologií. Jak ukazuje příklad nejen Dánska, ale i ekonomické studie, k úspěchu je třeba silná domácí poptávka po těchto technologiích.


Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

„Bohuslav Sobotka a jeho evropské kolegyně a kolegové mají v ruce zásadní trumf ve sporu s Putinovým režimem. Mohou snížit evropský dovoz plynu o 40 procent a účty o 500 miliard euro ročně, stačí chtít a správně se rozhodnout.“

„Premiér Sobotka se však bude muset snažit i doma. Jeho vláda slíbila nasměřovat ekonomiku k větší energetické efektivitě a srazit dovoz ropy a plynu pomocí antifosilního zákona. Jeho příprava však stále ještě ani nezačala.“

 

-tz,hd-