Logohrátky i coworking jedou dál

logo coworking-color

Po patnácti měsících jde do finále úspěšný a v Prachaticích ojedinělý projekt Práce a děti pod jednou střechou podpořený z Norských fondů. Projekt sice oficiálně končí 30.listopadu 2015, ale úspěšné aktivity jako coworkingové centrum či logohrátky pro děti budou v Rodinném centru Sluníčko pokračovat i nadále.

 

2 14 mi logohrátky  1

Projekt pomáhal ženám po mateřské dovolené, začínajícím podnikatelkám a nezaměstnaným ženám, které pečují o malé děti, zvýšit šance najít a udržet si práci či se vrhnout do vlastního podnikání, a byl realizován díky podpoře Norských fondů z programu Dejme (že)nám šanci, který spravuje Nadace Open Society Fund Praha. „Našim hlavním cílem bylo pomoci maminkám, aby si našly práci či vrátily se do práce nebo rozjely své vlastní podnikání, a k tomu stále zvládaly péči o děti a rodinu,“ přiblížila cíl koordinátorka projektu a Rodinného centra Sluníčko Mgr. Tereza Ksandrová.

 

 

Ojedinělost projektu spočívala v tom, že projekt skloubil poskytnutí kvalitně vybaveného kancelářského prostoru tzv. coworking centra, vzdělávání pro ženy i děti, poradenství a bezplatnou hlídací službu. A tak odstranil zásadní překážky, které nejčastěji brání ženám s malými dětmi zapojit se do pracovního procesu. Jak projekt ženy využívaly, prozradila Tereza Ksandrová: „Do projektu se zapojilo několik desítek žen z Prachatic a okolí. Coworkingové centrum pravidelně využívalo 16 žen, čtyři desítky žen se zúčastnilo motivačních a rekvalifikačních kurzů a 24 žen využilo možnosti přímé poradenské intervence v oblasti podnikání či hledání práce. Nedílnou součástí těchto aktivit bylo bezplatné hlídání dětí, aby se maminky mohly v klidu vzdělávat či trávit čas v coworkingu. Velkou oblibu si získaly volnočasové a vzdělávací aktivity pro děti jako tvůrčí dílničky, logohrátky či školáček. Do nich se zapojilo přes 100 rodičů s dětmi. Další aktivitou bylo zvyšování povědomí mezi zaměstnavateli o flexibilních formách práce, podařilo se nám oslovit a setkat se se zástupci 22 zaměstnavatelů z regionu.“

 1 14 mi coworking  4

Úspěšné aktivity projektu bude probíhat i po jeho skončení. Nadále bude Portus Prachatice provozovat a rozvíjet služby coworkingovéh centra, zajišťovat hlídání dětí, logopedii a vzdělávání dospělých.

 

osf                 ng