Nedávno tu byl i král

Jestli jste si ještě nevybrali, z nabídky víkendových akcí, kam spolu s přáteli nebo s rodinou v Sušici a blízkém okolí vyrazit, máme tu pro vás opět jeden zajímavý víkendový tip, s fotopozvánkou Jana KUBITY.

 

h5311

 

Zavedeme vás do míst, kde zcela nedávno byl na návštěvě i král Václav, který projevi blahosklonnou spokojenost s tím, jak se jeho poddaní starají o zdejší majetek. 

h5286

 

 

Nepřijel jen tak náhodou, to králové obvykle nedělají, ale byl pozván na vyhlášené Selské slavnosti – ano, správně, jsme v jihočeských Holašovicích.

 

A čím jsou Holašovice, kromě  pohostinných obyvatel, tak významné? Dostaly se na seznam přírodního a kulturního dědictví  UNESCO pro své mimořádné architektonické a urbanistické hodnoty. Představují unikátní dochovaný soubor hospodářských usedlostí, které byly stavebně a výtvarně upraveny v průběhu 19. století do specifické podoby tzv. selského baroka, díky čemuž jsou dnes  tyto objekty předmětem památkové péče.

 

 

Naprosto jedinečná je dosud neporušená forma půdorysného řešení, parcelace i struktura zástavby, která je příkladem vesnického urbanismu z období vrcholné fáze středověké kolonizace. Selské baroko je výsledkem tehdejšího prosperujícího zemědělství. Ekonomický rozkvět české vesnice způsobený hospodářskými a zemědělskými reformami vyvolal přestavby mnoha vesnických usedlostí a do tehdy již téměř zděných Holašovic přinesl přestavby dřevěných stodol, rozšiřování obytných i hospodářských prostor a obecně potřebu reprezentace bohatnoucího a emancipujícího selského stavu. Právě poslední z jmenovaných  aspektů, byl rozhodujícím impulzem procesu, který vyústil ve vznik tohoto jedinečného fenoménu známého právě jako selské baroko.

 

 
h5233
 
 
 

Holašovice jsou proto půvabné nejen v době slavností a svátků, ale za návštěvu a prohlídku stojí kdykoliv. Téměř 90 % objektů v obydlené části obce má historickou památkovou hodnotu. Nejstaršími dochovanými objekty jsou dva pozdně středověké špýchary – při opravě fasády špýcharu statku čp. 15 byla odkryta původní sgrafita, datovaná do konce 16. století. Zhruba 40 % zástavby je datováno před rok 1827, dalších 40 % je datováno mezi roky 1828 až 1871, 15 % budov vzniklo v letech 1871 až 1820. Zbylých 5 % zástavby je novodobého původu.

 

Mimo jiné se Holašovice objevily i ve filmech – Babovřesky 3, Národní klenoty: Holašovice – odkaz středověku, Prodaná nevěsta.

 

Co byste při návštěvě Holašovic neměli minout? Na stránkách obce, kde si můžete stáhnout i mobilního průvodce, je doporučení:  Infocentrum, Keramická dílna a obchod, Špejchar u Vojty, Selský dvůr, Pumpy, Návesní rybník, Kovárna a chalupa kováře, Holašovická hospoda, Kaple , křížky , kapličky, boží muka, Zaniklá pastouška

 

 

h5257

 

Pokud vám dnešní tip, možná na příjemně strávenou neděli, přišel vhod, přejeme  šťastnou cestu, šťastný návrat (pozor na zesílený provoz posledního prázdninového víkendu a  dopravní hlídky!) a hezký zážitek.

 

Redakce logo šumava

 

{gallery}susice/2015/08_srpen/holasovice/{/gallery}