I dopravní policie musí být ‘zručná’

dp 3

 

Krajské kolo Soutěže dopravních policistů

Jihočeský kraj – Dopravní policisté poměřili síly v jízdě zručnosti, při řízení křižovatky a ve znalostním testu.

Dvanáct dopravních policistů z celého Jihočeského kraje se včera zúčastnilo VIII. ročníku postupové soutěže dopravních policistů Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, která se konala v Českých Budějovicích.

Mezi soutěžícími byla i jedna policistka. Soutěž byla zahájena v 08:00 hodin na letišti v Plané praktickou částí, kde policisté ukázali, jak zvládají jízdu služebním vozidlem.  Ve stanoveném časovém limitu měli projet vytyčenou trasu a splnit řadu připravených úkolů, jako byl například slalom mezi kužely a různé způsoby parkování. Za jízdu zručnosti mohl soutěžící získat maximální počet 100 bodů.

 

Další praktická část proběhla na křižovatce ulic Lidická a L. M. Pařízka v Českých Budějovicích, kde měli policisté za úkol po dobu maximálně pěti minut řídit silniční provoz. Výkony soutěžících sledovala hodnotící komise, která mohla každému udělit maximálně 25 bodů. Komise hodnotila ústroj a celkový vzhled policisty, pokyny a pohyb v křižovatce, vystupování při převzetí a předání stanoviště, přesnost a srozumitelnost prováděných pokynů a zohlednění dopravně bezpečnostní situace na křižovatce a v jejím okolí.

 

Poslední přišla na řadu teoretická část, která byla tvořena testem z pravidel silničního provozu a z odborných znalostí právních předpisů a interních aktů řízení, které souvisí s prací dopravních policistů. Test obsahoval 20 otázek, maximální počet bodů, které soutěžící mohl získat, byl 60. Za každou chybnou odpověď se odečítaly 3 body.

 

dp 2

 

O celkovém umístění účastníka rozhodl nejvyšší počet získaných bodů ze všech tří částí soutěže.

Třetí místo obsadil pprap. Petr Šimic z DI Jindřichův Hradec (161 bodů), druhé místo pprap. Radim Šmíd z DI České Budějovice (166 bodů) a první místo pprap. Martin Rada z DI Tábor (169 bodů).

Vítězové si z rukou náměstka ředitele krajského ředitele pro vnější službu pana plk. Mgr. Romana Bláhy Ph.D. převzali ocenění.

Dva nejlepší budou Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje reprezentovat na VIII. ročníku celostátní Soutěže dopravních policistů, která se bude konat dne 10. září 2015 v Jihlavě.

Všem účastníkům soutěže blahopřejeme k předvedeným výkonům. Policisté dokázali, že jsou pro práci, kterou vykonávají, skvěle připraveni. Poděkování patří také organizátorům celé soutěže a zástupcům letiště v Plané, kteří policistům poskytli potřebné prostory. Policistům pprap. Radovi a pprap. Šmídovi přejeme hodně úspěchů v celorepublikovém kole.

– tz, por. Bc. Lenka Kozoňová-