Předseda vlády otevřel Husův rodný dům

Premiér Sobotka otevřel nově zrekonstruovaný rodný dům Jana Husa v Husinci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s ministrem kultury Danielem Hermanem a zástupci Církve československé husitské otevřeli o víkendu v Husinci nově zrekonstruovaný rodný dům Mistra Jana Husa.

 

„Jsem rád, že po letech nedůstojných průtahů to byla naše vláda, která konečně našla potřebných 20 milionů korun na to, aby se konečně opravil rodný dům Mistra Jana Husa. Otevření nové expozice v Husově rodném domě je součástí důstojného připomenutí významného historického výročí 600 let od upálení tohoto církevního reformátora. Jana Husa pokládám za jednu z nejvýznamnějších osobností našich dějin, byl to důležitý myslitel, reformátor, vnitřně čistý a pravdivý člověk. Jeho učení a mučednická smrt ovlivnily podstatným způsobem celé naše dějiny,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Projekt obnovy Husova rodného domu byl vypracován již v roce 2006, jeho realizaci ale žádná z předchozích vlád nepodpořila. Potřebné peníze a podporu poskytla až vláda Bohuslava Sobotky, která vnímala projekt od začátku za jednu z důležitých priorit v kulturní oblasti.

 sobotka

 Premiér Sobotka otevřel s ministrem Hermanem a Jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou zrekonstruovaný rodný dům Jana Husa v Husinci 

 

Na zahradě Husova domu premiér spolu s patriarchou Církve československé husitské Tomášem Buttou slavnostně odhalil plastiky projektu Mistr Jan Hus – cesta ke smíření. Plastikám také udělil záštitu.

 

Památník Mistra Jana Husa nabízí  pohled na novou fasádu, novou střechu a také novou expozici. Rekonstrukce vyšla celkem na 25 milionů korun, z toho 20 milionů uvolnila vláda. Pod provedenou rekonstrukcí je podepsán akademický architekt Petru Fuchsovi. Zastaralou expozici z minulého století nahradil moderní, audiovizuální a místy vtipnou podobou. A začal od housátka. „Protože v té době ještě nebyl mistr, tak jsme to nazvali Narození housátka,“ vysvětluje Petr Fuchs. „Když jsem to investorům předváděl, tak to vzbudilo rozpaky, ale najednou se ozval pan doktor Černý, že i Hus si ze svého jména dělal legraci.“ 

„Takže nakonec tady vidíte na zdi, jak housátko pije z kalicha.“

 

Do Husovy světničky vede úzké schodiště. „Chovali jsme se k ní naprosto pietně. Jediné, co se nám nelíbilo, byl tmavohnědý palubkový strop, který tam jistě v 15. století nebyl.“

„Takže jsme si dovolili falešné trámy sundat,“ provází dál domem Petr Fuchs.

Expozice ale upálením kazatele nekončí „Potřeboval jsem jakousi tečku. Navrhl jsem jakési zrcadlo, v kterém by se divák matně viděl. A nazval jsem to Zrcadlem svědomí.“ „On se totiž Mistr Jan Hus neodvolával pouze ke Kristu, ale i ke svému svědomí. Chceme, aby každý divák posoudil to, co viděl, se svým svědomím,“ uzavírá akademický architekt Petr Fuchs. 

 

Rekonstruovaný objekt je  poutavým pohledem do života významné osobnosti spojené neodmyslitelně s naší historií.  Slavnostní otevření  je  jednou ze zhruba sedmdesáti akcí, jimiž v letošním roce Jihočeský kraj připomene 600. výročí  úmrtí Jana Husa.

 -red, zdroj: www.vlada.cz, rozhlas.cz-