Technická výuka bude podpořena

ROHDE & SCHWARZ

závod Vimperk, s.r.o.

Špidrova 49, 385 01 Vimperk

www.vimperk.rohde-schwarz.com

 

 

Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická

Pivovarská 69, 385 01 Vimperk

www.oag.cz

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ROHDE & SCHWARZ ZÁVOD VIMPERK, s.r.o., ze dne 24. 3. 2015

 

ROHDE & SCHWARZ a Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická Vimperk podpoří technickou výuku

VIMPERK – Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, klesající počet absolventů elektrotechnických oborů, nízký zájem o techniku. S těmito problémy bojuje řada firem i škol. Společnost Rohde & Schwarz a Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická se rozhodly změnit tento trend společnými silami a plánují řadu zajímavých projektů.

Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců v elektrotechnickém průmyslu pociťuje v rámci České republiky téměř 64 % firem. Klesající je i podíl žáků přijatých ze základních škol do elektrotechnických oborů. Jestliže v roce 2007 byl tento podíl 8,3 %, nyní se hranice snížila na hodnotu 5,4 %. Nepříznivý demografický vývoj navíc naznačuje pro následující roky ještě výraznější propad. „Rozhodli jsme se čelit nepříznivým podmínkám a našli v Gymnáziu a Střední odborné škole ekonomické ideálního partnera,“ uvedla Kateřina Decknerová, vedoucí personálního oddělení Rohde & Schwarz závod Vimperk.

Oba subjekty spojily síly a vytvořily řadu projektů, které by měly u studentů vzbudit větší zájem o technické obory, které mají bezpochyby budoucnost. Prvním společným počinem je technická soutěž pro žáky základních škol, kteří poměřili své znalosti v matematicko-fyzikální soutěži. Ti nejlepší se následně utkali ve velkém finále v Městském kulturním středisku ve Vimperku. Hlavní cenou pro vítěze byl dvoudenní zážitkový výlet do nedávno otevřeného Světa techniky v Ostravě. Vyhráli jej žáci ze Základní školy Šumavské Hoštice.

„Oslovili jsme 10 základních škol ve Vimperku a okolí a těší nás velký zájem žáků osmých a devátých tříd, protože školního kola, které proběhlo elektronicky na počátku března, se jich zúčastnilo více než 170. Ve finálovém kole se spolu utkalo šest tříčlenných družstev ze Čkyně, Husince, Stach, Šumavských Hoštic, Vimperka a Zdíkova,“ uvedl Jan Heřta, ředitel Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické ve Vimperku.

Od nového školního roku navíc nabídne G a SOŠe Vimperk žákům ve 3. a 4. ročníku volitelné předměty Administrace průmyslových procesů (APP) a Základy elektrotechnického měření (ZEM), které jim přiblíží fungování skutečné firmy se zaměřením na logistiku, materiálové hospodářství či základy elektrotechnického měření. „Předměty budou koncipovány převážně prakticky. Naším cílem je, aby si studenti udělali představu a měli základní přehled o fungování reálné firmy. Dozví se třeba, jak funguje systém SAP, který využívá každá větší firma,“ sdělila Kateřina Decknerová. Po úspěšném ukončení obou kurzů obdrží studenti certifikát. Na výuce se budou podílet odborníci přímo z firmy Rohde & Schwarz.

Další formou spolupráce jsou například exkurze ve výrobě nebo speciální přednáškové dny zaměřené na marketing, personalistiku či kvalitu. „Chceme žákům přiblížit nejen praxi v reálné firmě, ale i náplň práce různých profesí, organizace práce na různých úrovních řízení firmy, žákům rovněž umožňujeme vyzkoušet si přijímací pohovor v českém i v německém jazyce,“ doplnil Jan Heřta.

 

Rohde & Schwarz závod Vimperk, s.r.o.

 

Koncern Rohde & Schwarz patří ke světové špičce v oblastech bezdrátové komunikace a měřicí a vysílací techniky. Málokdo ví, že na našich přístrojích byl testován nebo vyvíjen každý druhý mobilní telefon na světě. Našimi komunikačními přístroji je rovněž vybavena většina velkých evropských letišť. Německá rodinná firma má sídlo v Mnichově a je zastoupena ve více než 70 zemích po celém světě. V jihočeském Vimperku působí firma Rohde & Schwarz od roku 2001 a patří k nejdůležitějším a největším zaměstnavatelům regionu. V nejbližším období hodlá firma ve Vimperku rozšiřovat výrobní plochy a vytvořit tak další nová pracovní místa.

Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická Vimperk

Škola byla založena v roce 1936 jako obchodní škola, v roce 1961 vznikla střední všeobecně vzdělávací škola, která se v roce 1971 změnila na gymnázium. V současnosti na škole studuje 260 žáků, především na osmiletém a čtyřletém gymnáziu všeobecném, nebo se zaměřením na sportovní přípravu a programování. Posledně jmenované zaměření chceme v následujících letech nahradit zaměřením na informační technologie, na jehož obsahu úzce spolupracujeme s firmou Rohde & Schwarz.

 

Kontakt pro bližší informace

Mgr. Václav Hanzlík

Specialista PR a HR Marketingu

E-mail: vaclav.hanzlik@rohde-schwarz.com

Tel.: +420 734 155 653