Prezident biatlonu J. Hamza zavítal do Vimperka

Prezident českého biatlonu Jiří Hamza přijel na Šumavu a setkal se s vedením města Vimperk a místními biatlonovými funkcionáři

 

V úterý 24.3. navštívil Vimperk prezident Českého biatlonového svazu Jiří Hamza, který se nedávno vrátil z velmi úspěšného mistrovství světa ve finském Kontiolahti, kde naši biatlonisté vybojovali hned 4 medaile.

Jiří Hamza se ve Vimperku seznámil s plány vimperských biatlonistů, ale také s vedením města Vimperk, které je připraveno biatlon, jako celou řadu dalších sportovních aktivit ve městě podporovat. Od Olympiády v Soči prožívá Česká republika jeden velký český biatlonový sen, který táhne stále více mládeže.

Máme velké nárůsty členské základny, ale objevují se i nové, nebo staronové kluby jako tady ve Vimperku. A z toho máme samozřejmě radost. Zvláště, když se k tomu sejde dobrá parta lidí, kteří sami prošli mládežnickým a vrcholovým sportem a pak k němu vychovávají své děti. A přesně tak to vidím i zde ve Vimperku“, potvrzuje zájem o biatlon a hodnotí situaci ve Vimperku Jiří Hamza.

Starostka města Jaroslava Martanová, místostarosta Jiří Cais, předseda Fischer Ski klubu Šumava Karel Hudeček a jednatel vimperského biatlonu Jiří Mánek pozvali Jiřího Hamzu do areálu na Vodník. Na Vodníku se již dnes trénuje i závodí na umělém sněhu a občas se zde k biatlonovému tréninku sejdou žáci. Ti střílí ze vzduchovky na vzdálenost 10 metrů, takže mohou na Vodníku trénovat snadno. „S tréninkem dorostenců, kteří již střílí malorážkou na 50 metrů, to tak jednoduché není, tam zatím využíváme přízně mysliveckého spolku ve Čkyni, který má v Hradčanech u Čkyně střelnici a chodíme trénovat střelbu tam“, říká jednatel vimperského biatlonu Jiří Mánek.

Areál na Vodníku je pro vimperský sport velikou výhodou, využívají ho běžci, lyžaři, cyklisté, ale také zimní triatlonisté. Ski klub Šumava zde již pořádal i republikové závody žactva v běhu na lyžích. Vodník je pro sport ve Vimperku ideálním místem, využívá ho hodně sportovců. Za posledních pět let se zde mnohé změnilo ve prospěch kvalitnějšího zázemí pro sport. Jeho výhoda je v multifunkčnosti, stále ho využívá i více lidí pro rekreační sport a věřím, že bychom mohli najít i cesty jak by se sem vešel i biatlon“, říká starostka Jaroslava Martanová.

Většina současného uskupení z vedení radnice a zastupitelstva, ale i z opozice mají ve svých programech rozvoj Vodníku zaintergrován. Biatlon má ve městě všeobecnou podporu a máme zde lidi, kteří se mu chtějí a umějí věnovat. To je dobrá výchozí situace“, potvrzuje podporu biatlonu místostarosta Jiří Cais.

Na závěr setkání zavítal na Vodník i ředitel Vimperkého gymnázia Jan Heřta, který v biatlonu vidí potenciál pro příliv nových studentů. „Našimi učebnami prošli desítky vynikajících sportovců i reprezentantů. Na tabuli cti absolventů máme i velmi úspěšnou biatlonistku, trojnásobnou olympioničku a medailistku z mistrovství světa i světových pohárů Evu Hákovou. Proto jsem velmi rád za tuto biatlonovou iniciativu a za gymnázium mohu potvrdit, že jsme připraveni biatlonistům poskytnout zázemí i podmínky“, řekl ředitel Heřta.

Zatím jsme na počátku, máme zatím jen desítku biatlonistů, ale protože situaci bedlivě sleduji, věřím, že tam, kde je společná dobrá vůle se musí podařit vytvořit pro vimperský sport ještě o něco lepší podmínky, než máme nyní“, pochvaluje si předseda Ski klubu Karel Hudeček, který po několikaleté diskusi pomohl v oddíle vytvořit prostor i pravidla pro provozování biatlonu.

Vimperský biatlon může počítat s podporou Českého biatlonového svazu, jako ji mají ostatní oddíly. Budu se těšit, že i zde vyroste nějaký biatlonový reprezentant a my již zde máme v hledáčku třeba Ondru Mánka, ale hlavně bych byl velmi rád, kdybychom se ve Vimperku za pár let setkali na nějakých republikových závodech v pěkném areálu se zázemím, včetně biatlonové střelnice“, uzavřel Jiří Hamza.

 

 

O biatlonu ve Vimperku diskututoval: Jan Heřta, ředitel vimperského gymnázia, Karel Hudeček, předseda Ski klubu, Jaroslava Martanová, starostka Vimperka, Jiří Hamza, prezident ČSB a Jiří Cais, místostarosta Vimperka.

 

Prezident ČSB Jiří Hamza si společně se starostkou Vimperka Jaroslavou Martanovou prošel areál na Vodníku

 

 Foto: Jiří Mánek