Znáte ten příběh…?!?

 

Znáte ten příběh?

 

Mámo, poď se podívat! Ten debil zezdola de zas nadranej jak Dán! Sleduj jak se motá.“ „Hele, jestli bude dole zase nablito, tak tam na něj už musíš vlítnout!“ „Jo a dá mi do držky, jako tý svý starý.“ „Táto, a zavolám policajty, jestli tam budou zas tak řvát.“ „Jo, to víš, a budem z toho mít akorát tak oplítačky. Ať si to vyříděj pěkně sami. Mě je do toho putna.“ „A co ty děcka?“ „Vo těch mi nemluv. Maj, co si zasloužej. Parchanti řvou po chodbách, dělaj bordel a ten sklep nám stejně vykradli voni. To mi nikdo nevymluví.“

 

Panebože, už zase všechno prochlastal! Já mu ukážu! Každej den dřu vod rána do večera a von pak všechno prošustruje za chlast. Vod tý doby, co ho vyhodili, se tu válí celej den. Je k ničemu. Děcka, mazejte do pokoje!“ „Mami, já tam nechci. Já se bojim!“ „Nebul! Chceš, aby vás zas seřezal?! Děte se schovat!“

———

rodinka-color

 

Znáte ten příběh?

SASRD Rodinka – O každodenní práci v problémových rodinách

 

Portus Prachatice, o.p.s. je nezisková organizace působící od roku 2006 na území ORP Prachatice prostřednictvím svých šesti zařízení zejména na poli sociálních služeb, volnočasových a vzdělávacích aktivit pro děti i dospělé. Svým zaměřením a komplexností poskytovaných služeb je unikátní institucí v regionu.

Jak vypadá práce v jednom z těchto zařízení v Sociálně aktivizačních službách pro rodiny s dětmi Rodinka (zkráceně SASRD Rodinka), přibližuje článek Bc. Sylvy Rybářové, DiS, sociální pracovnice zařízení.

 

 

Připadá Vám situace z popsaného příběhu děsivá? Bohužel není zas tak neobvyklá. Existují rodiny, a není jich málo, kde rodiče nadužívají alkohol, či jiné látky měnící vnímání a chování. Volí tuto cestu jako únik od svých starostí a od neúspěšně vedeného života. Jiné východisko neznají. Jejich děti se do této situace už narodily. Nevidí nic divného na tom, že rodiče jsou opilí, hrubí, násilní. A toto chování napodobují, protože učení nápodobou je jim vlastní. Kde získat náhled na vlastní život? Kde porovnat jeho kvalitu?

 

Připadá Vám tato situace známá? Možná žije ve vašem okolí podobná rodina. Rodina, kde rodiče nepracují, protože mají nízkou kvalifikaci, jsou zadlužení a plat by jim stejně okamžitě zabavili exekutoři. Rodina, kde se dětem nikdo nevěnuje, kde si děti dělají, co chtějí, tráví veškerý volný čas na ulici a jsou vychovávány pouze velkým výpraskem. Rodina, kde se problémy odsouvají a zapíjí alkoholem, kde se lze prosadit jen silou a hrubostí.

 

V takovýchto rodinách nejsou naplňovány základní potřeby bezpečí, lásky a péče. V zájmu dětí je třeba zásahu zvnějšku. Rodiny se dostávají do péče odborníků – nejčastěji do péče SPOD (Sociálně právní ochrana dětí). Je vhodné, aby rodiny navázaly spolupráci i s dalšími odborníky – např. sanační služby pro rodiny.

 

V prachatickém okresu existuje Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi SASRD Rodinka (pod Portus Prachatice, o.p.s.). Sociální pracovnice Rodinky chodí přímo do rodin, kde pomáhají řešit vše, co danou rodinu nejvíce tíží. Pomáhají rodičům zorientovat se v dluzích, v rodinném rozpočtu, doprovází je na úřady, pomáhají s vyřizováním různých papírů, dokladů či dokumentů. Probírají s rodiči výchovu dětí, baví se s nimi o vhodné stravě a péči. Pokud je třeba dohledat nějaké potřebné informace, pomůžou i s tímto. Rodiny se můžou na SASRD Rodinka obrátit v podstatě s čímkoli, co je tíží, s čím si neví rady. Pracovnice Rodinky se pak společně se členy rodiny snaží daný problém vyřešit. Protože jsou pracovnice Rodinky na dané rodině nezávislí, přicházejí z vnějšku, mají potřebný odstup a dokáží vše řešit s „chladnou hlavou“.

 

V SASRD Rodinka vědí, že žádnou rodinu nedokáží ze dne na den spasit a od základu změnit její chování, ale otevřený přístup a upřímná snaha pomoci řešit každou obtížnou situaci rodinám pomáhá v cestě za zlepšením jejich životního stylu a potažmo i života.

 

Bc. Sylva Rybářová, DiS.

 

SASRD Rodinka, Portus Prachatice, o.p.s., Velké náměstí 14, 383 01 Prachatice, Tel.: 720 375 646, út–čt 7:30-17:00 hodin.

 

—————————————————————————————————————–

Portus Prachatice, o.p.s. je nezisková organizace působící od roku 2006 na území ORP Prachatice prostřednictvím svých šesti zařízení (Primární prevence Phénix, Krizové centrum – Pomoc rodině a dětem, NZDM Céčko a NZDM COOLna, RC Sluníčko, Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Rodinka) zejména na poli sociálních služeb, volnočasových a vzdělávacích aktivit pro děti i dospělé. Svým zaměřením a komplexností poskytovaných služeb je unikátní institucí v regionu.

Od roku 2011 působí v Portusu zařízení Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Rodinka (zkráceně SASRD Rodinka), které pomáhá rodinám s nezletilými dětmi při naplňování jejich potřeb, v případech, kdy je optimální vývoj dětí ohrožen vlivem sociálně nepříznivých situací.

SASRD Rodinka poskytuje své služby bezplatně, v loňském roce této nabídky využily 24 rodiny a byl uskutečněn 151 kontakt.

Aktivity SASRD Rodinky by nebylo možné realizovat bez finanční podpory Ministerstva práce a sociálních věcí, Nadace Terezy Maxové dětem a Jihočeského kraje.

 

mpsv3   jihocesky kraj-barevne vetsi  ntm b

 

 

Bližší informace o poslání, činnostech a historii Portusu Prachatice, o.p.s. i jeho jednotlivých zařízeních najdete na http://www.portusprachatice.cz/.

 

Za Portus Prachatice, o.p.s.

Mgr. Jitka Kotrbová, PR manažer

 

 

   rodinka-color    portus-logo-color