policie

Policejní týden souhrnem

Policejní práce na Prachaticku v týdnu 24.8. – 31.8.

 

31.8.

Volarští policisté pátrají po pachateli, který se dopustil podvodného jednání přes internet. Poškozená objednala přes internetový portál pro svého syna herní konzoli X Box, za kterou zaplatila neznámému pachateli předem, prostřednictvím poštovní poukázky na číslo účtu, které bylo uvedeno v inzertní nabídce. Do současné doby však herní konzole nedorazila a přes provedené urgence neobdržela zpět ani finanční hotovost. Poškozené tak vznikla škoda za více jak 3 000 korun. Další prověřování provádí volarští policisté.

 

 

29.8.

Vimperští policisté sdělili podezření 20letému muži z Vimperska z přečinů poškození cizí věci a výtržnictví. Podezřelý se začátkem srpna 2014 v nočních hodinách, za pomoci sprostých nadávek, kopů do dveří a bouchání do oken, pokoušel dostat do domu ve Vimperku. Z místa ho musela vykázat až hlídka městské policie. Druhý den se ale muž v nočních hodinách do místa vrátil a poškodil tam nejprve zaparkované osobní vozidlo VW Golf, na kterém vrypy různých délek a tvarů poškodil lak, a nakonec napadl i majitele vozidla a to tím způsobem, že mu nadával a pak i škrtil. Ke zranění poškozeného naštěstí nedošlo. Vimperští policisté případ prověřují formou zkráceného přípravného řízení, proto se výtržník bude muset ze svého jednání v brzké době zodpovídat před soudem.

 

 

29.8.

Prachatičtí dopravní policisté včera po sedmnácté hodině vyjížděli k dopravní nehodě motocyklisty, ke které došlo na silnici III. třídy číslo 12259 v katastru obce Nebahovy. Z dopravní nehody je důvodně podezřelý řidič motocyklu Cagiva, který v ostré pravotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost motocyklu stavu a povaze vozovky, následkem čehož došlo k položení motocyklu bokem na vozovku, který zůstal ležet na krajnici v protisměru jízdy, kde zůstal ležet i řidič. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění nezletilého spolujezdce, řidič byl však po nehodě v bezvědomí, proto musel být letecky transportován do nemocnice na traumatologické oddělení. Dechovou zkoušku nebylo možné z důvodu zranění řidiče na místě provést, bylo ale zjištěno, že ani jeden ze zraněných neměl na hlavě v době nehody přilbu. Hmotná škoda na motocyklu je odhadem 5 000 korun. Další prověřování provádí dopravní policisté.

 

 

28.8.

Prachatičtí kriminalisté sdělili podezření 22leté ženě z Pelhřimovska z přečinu úvěrového podvodu. Žena uzavřela v únoru 2013 v jedné prachatické prodejně úvěrovou smlouvu ke koupi notebooku a zavázala se tak k jeho úhradě 12ti měsíčními splátkami. Při uzavírání uvěrové smlouvy však uvedla nepravdivé údaje o svém zaměstnání, ve kterém nikdy nepracovala. Do současné doby neuhradila ani jednu ze sjednaných splátek, čímž poškozené společnosti způsobila škodu za nejméně 13 000 korun. Další prověřování provádí prachatičtí kriminalisté ve zkráceném přípravném řízení.

 

 

 

28.8.

Prachatičtí dopravní policisté včera před čtrnáctou hodinou vyjížděli k dopravní nehodě motocyklisty, ke které došlo na silnici I. třídy číslo 4 v katastru obce Horní Vltavice. Z dopravní nehody je důvodně podezřelý řidič motocyklu Suzuki, který v místě dopravní nehody nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem motocyklu a povaze pozemní komunikace a nepřiměřeně reagoval brzděním na před ním zpomalující vozidlo, následkem čehož vyjel s motocyklem vpravo mimo komunikaci, kde havaroval do silničního vodotoku. Po dopravní nehodě byl řidič převezen s přesně nezjištěným zraněním do nemocnice. Hmotná škoda na motocyklu je odhadem 70 000 korun. Další prověřování provádí dopravní policisté.

 

 

27.8.

Vimperští policisté sdělili podezření 21leté ženě z Českokrumlovska z přečinu krádeže. Podezřelá žena odcizila začátkem června 2014 z bytu poškozené, kde v té době také bydlela, klíče od vozidla Renault Megane Scenic. S tímto vozidlem následně z parkoviště ve Vimperku odjela směrem do Volyně. Druhý den nechala vozidlo, prostřednictvím jednoho muže, prodat. Tomu uvedla, že je vlastníkem vozidla. Poškozené tak vznikla škoda za nejméně 7 000 korun. Další prověřování provádí vimperští policisté ve zkráceném přípravném řízení.

 

 

 

26.8.

Volarští policisté sdělili podezření 61letému muži z Prachaticka z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podezřelý včera odpoledne řídil motocykl Honda v uzavřené části obce Volary, kde ho v ulici Mlýnská kontrolovali volarští policisté. Ti následnou lustrací řidiče zjistili, že mu okresní soud uložil až do července 2015 zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny. Vzhledem k tomu, že se bez řízení těch pár měsíců už neobešel, hrozí mu nyní v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na tři léta. Další prověřování provádí volarští policisté.

 

 

26.8.

Netoličtí policisté sdělili podezření 24letému muži z Prachaticka z přečinu porušování domovní svobody. Podezřelý počátkem srpna vnikl oknem do Domu pro seniory v Netolicích. Následně z pokoje odcizil dámskou kabelku s peněženkou, poté přešel společnou koupelnou do druhého pokoje, ve kterém z nočních stolků odcizil finanční hotovost ze dvou peněženek, čímž poškozeným způsobil škodu za téměř 500 korun. Další prověřování provádí netoličtí policisté ve zkráceném přípravném řízení, takže se muž bude ze svého nelidského jednání již v brzké době zodpovídat před soudem.

 

 

 

25.8.

Jihočeští kriminalisté obvinili podnikatele z Vimperska z podvodu za 11 000 000 korun. Podezřelý se před vyšetřovateli skrýval a snažil se je výhrůžkami zastrašit. Podvedl pravděpodobně několik desítek lidí o miliony, vyhrožoval kriminalistům i vyšetřovatelům, ve „svém filmu je chtěl také popravit.“ To je příběh vimperského podnikatele a jeho několika posledních let. Policisté nakonec tohoto podvodníka vypátrali a se souhlasem státního zástupce jej zadrželi. Zadržení muže, který hrozil použitím střelných zbraní, provedli profesionálové z jihočeské zásahové jednotky v tak rychlém tempu, že pachatel nestačil použít ani nůž, který měl u sebe. Vyšetřovatelé nechtěli ponechat v tomto případě, který se v korespondenci obviněného hemžil střelnými zbraněmi, nic náhodě.

 

25.8.

Hornovltavičtí policisté pátrají po pachateli, který se během uplynulého týdne vloupal do dílny na pozemku u rekreační chaty v obci Lenora, část Zátoň. Z dílny následně odcizil motorovou pilu značky OleoMac a pánské horské jízdní kolo značky Medison, tmavě vínové barvy, čímž majiteli způsobil škodu za nejméně 27 000 korun. Hornovltavičtí policisté provedli ohledání místa činu a po pachateli přečinu krádeže intenzivně pátrají.

 

25.8.

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Dosud neznámý pachatel se ze soboty na neděli vloupal do několika kanceláří budovy jednoho zemědělského družstva na Vacovsku. V jedné z nich odpojil a následně odcizil záznamové zařízení k bezpečnostním kamerám a fotopast. Dále pachatel ze zdi odcizil trezor, ve kterém byla finanční hotovost, kolkovaná známka, platební karta a 40 kusů akcií v listinné podobě, které jsou v současné době bez hodnoty. Pachatel svým jednáním způsobil poškozené organizaci škodu za více jak 100 000 korun.

 

24.8.

Policisté z města na „solné stezce“ v pátek zahájili úkony zkráceného přípravného řízení ve věci přečinu Poškození cizí věci. Tohoto skutku se měl dopustit 44 letý muž z Prachatic, který na jaře v noční době poškodil skleněnou výplň zadních dveří osobního automobilu tovární značky Peugeot 307. Provozovateli byla způsobena škoda ve výši 8 700 korun.

 

(tj, pcr)