Šumava malířská…

Šumava malířská

Týdenní letní krajinářská dílna pro studenty a dospělé s názvem Šumava romantická, umírající, zmizelá probíhá v Centru umění Kvilda od 23. do 30. srpna 2014.

 

p1200080

 

 

Třináctý ročník dílen, které organizuje Národní galerie v Praze pro širokou veřejnost, se tentokrát zaměřil na typická témata šumavské krajiny jako je detail a celek, růst a pád, nebezpečí a klid, zánik a zrod, život a smrt. Dílnu vedou doc. ak. mal. Zdenek Hůla, MgA. Ondřej Maleček a Monika Sybolová. Workshopu se účastní 22 frekventantů, kteří mohli využít inspirujících prostor Centra umění jako je velký malířský ateliér a grafická dílna. Každý den je věnován novému tématu, byl otvírán výtvarnou etudou a úvodem do techniky. Studenti si mohli osvojit techniku kresby, linorytu, akrylu, podmalby a olejomalby. Ráno si vyzkoušeli automatickou kresbu, ilustraci textu, malbu pod vlivem hudby, kresbu detailu skládanou do celku. Do linorytu přijel zasvětit Tomáš Hauser, autor knihy Svatí na odstřel.

 

p1200122

 

Projekt Artopos ve večerní přednášce představil Marcel Fišer, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu. Výlet s biologem Tomášem Kučerou a společný výlet k pramenům Vltavy nabídl nekonečné množství námětů pro obrazy. Zatímco u předchozích dílen bylo nutné náměty hledat, tak na Šumavě krajinář neví, kam dřív skočit. Zkrátka nabitý program, skvělé místo, čerstvý vzduch, výborná strava a neuvěřitelná parta. Srdečně zveme na vernisáž výsledků dílny, která proběhne v pátek 29. srpna od 19.30 do 21.00 v ateliéru Centra umění Kvilda (Kvilda 19).

 

Monika Sybolová

 

sa