Dnes se plaví u Schrollenbachu

O těchto prázdninách se bude plavit dříví podruhé. Tentokrát to je na rakouském území, v oblasti potoka Schrollenbach, právě dnes odpoledne.

 

Ještě než se vydají polena na cestu plavebním kanálem, ozvou se odpoledne ve tři čtvrti na dvě lesem okolo Schwarzenberského plavebního kanálu zvuky alpských rohů, na které zahrají trubači ze skupiny Alphornbläsergruppe St.Oswald.

O půl třetí přijdou k plavebnímu kanálu plavci. Atmosféra vnese návštěvníky do minulého století. Plavci budou oblečeni jako v době, kdy ještě plulo palivové dříví ze šumavských lesů přes hlavní evropské rozvodí k řece Große Mühl a po ní až k Dunaji a dál do císařského hlavního města Vídně – staré pracovní kalhoty, světlá košile, modrá zástěra, na hlavě tmavý klobouk, někteří budou mít na nohou dřeváky, jen ti bohatší se zmohli na kožené boty. V lese, kde je spousta obtížného hmyzu, komárů, ovádů, je dobrá ochrana proti němu. Proto budou mít někteří plavci v ústech porcelánové fajfky, aby oblak kouře hmyz odpuzoval.

 

1   2  3

 

Plavební ředitel Hynek Hladík ve schwarzenberské uniformě – hnědém sáčku se zeleným stojatým límečkem a s černým kloboukem – přečte pak svůj letošní šestý plavební rozkaz:

 

Plavební rozkaz č.6/2014
k provedení ukázkové plavby dříví

Nařizuji tímto provést ukázkovou plavbu dříví ve středu dne 30. července 2014 v oblasti křížení s potokem Schrollenbach.

Plavbu nařizuji provést od sáhového kamene 98 ke stavidlu na potoce Schrollenbach. Splaveno bude zhruba 1/2 sáhu palivového dřeva.

Nařizuji dále, aby se k plavbě dostavil v dostatečném počtu plavební personál s potřebným nářadím.

Nástup personálu bude o půl třetí hodině po poledni.

Plavebnímu personálu i případným divákům nařizuji, aby se chovali dle mých rozkazů a dbali všech bezpečnostních opatření, aby nedošlo ke ztrátám na životech či úrazům.

Hynek Hladík, plavební ředitel

Dáno v Prachaticích dne 22. července LP 2014.

 

 

4

 

Pak už se vydají polena na svou krátkou pouť po hladině plavebním kanálem.

 

Při ukázce plavení dříví bude mít plavecký spolek z nedalekého Aigenu rozbalený na břehu na Schwarzenberského plavebního kanálu stánek, ve kterém budou nabízet pivo z jediného klášterního pivovaru ve Schläglu, ale také kávu, domácí koblihy, koláčky, obložené chleby. Platit bude možné eurem i korunami.

 

 

Stavidla u potoka Schrollenbach patří mezi sedm objektů na Schwarzenberském plavebním kanálu na rakouském území či na česko-rakouských hranicích.

Před rokem 1989 byl tento objekt v havarijním stavu. V roce 1989 byl polorozpadlý nekapacitní propustek z inciativy manželů Roberta a Herminy Baldassariových za finanční podpory Výboru pro vlastivědnou péči v okrese Rohrbach a Hornorakouské zemské vlády pod záštitou okresního hejtmanství v Rohrbachu, za materiálního přispění premonstrátského kláštera ve Schläglu a Zemského stavebního ředitelství – Silniční správy v Ulrichsbergu nahražen klenutým kamenným mostkem s předsazenými stavidly umožňující regulaci vodní hladiny v plavebním kanálu.

Práce byly prováděny podle projektové dokumentace Dipl.-Ing. Roberta Baldassari. Vzhledem k tomu, že vlastník lesních pozemků podél plavebního kanálu – klášter Schlägl – dopravuje po doprovodné komunikaci dřevo těžkými nákladními automobily, navrhnul projektant zásadní přestavbu objektu s vyšší kapacitou v historizujícím stylu z opracovaného kamene. Klenba je ochráněna před nadměrným zatížením železobetonovou deskou, která zatížení roznáší. Do betonové desky jsou upevněny kotvy, které chrání obě kamenná čela před překlopením. Moderní konstrukce nejsou viditelné.

Na stavbu stavidel se třemi stojacími sloupy, na kterých je osazen mohutný překladový kámen, nebyly k dispozici finanční prostředky z veřejných zdrojů, poskytla potřebné peníze paní Hermine Baldassari. Na překladový kámen nechala paní Baldassari vytesat cifry 1789 – 1989.

V letošním roce má Schwarzenberský plavební kanál hned několik kulatých či půlkulatých výročí: 225. výročí zahájení stavby plavebního kanálu (1789), 190. zahájení plavení dříví plavebním tunelem na Jeleních Vrších (1824), 25. výročí rekonstrukce objektu stavidel u potoka Schrollenbach (1989).

 

5

 

Program u potoka Schrollenbach je součástí šumavského folklorního festivalu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu, jehož nositelem je folklorní sdružení Libín-S Prachatice.

(hh)

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Projekt je podpořen z grantů Jihočeského kraje, obce Nová Pec a sponzorským darem státního podniku Lesy České republiky. Partnery projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu jsou rakouské sdružení cestovního ruchu Tourismusverband Böhmerwald a Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. Šumavský folklorní festival Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu je členským festivalem Folklorního sdružení České republiky. Partnery členských folklorních festivalů a lidových slavnosti jsou OSA, Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, Český rozhlas, Mediatel. Radio Proglas, Dětská tisková agentura, Literární noviny, Muldimediální projekty a PRESSweb.

 

 

Jak se dostanete k potoku Schrollenbach?

Souřadnice GPS: 48°40’7.461″N,14°0’54.857″E

 

Od Českého Krumlova autem:
– po silnici I/39 do Černé v Pošumaví, zde nejprve vlevo na Frymburk, Lipno nad Vltavou, dále vpravo směr Bližná, Dolní Vltavice, přívoz Dolní Vltavice – Kyselov. Za přívozem pokračovat na nejbližší křižovatku, zde přímo kolem bývalé celnice do Rakouska. Cca 500 m za hranicemi je v prudkém stoupání křižovatka. V její blízkosti zaparkujte se, dále se vydejte pěšky nebo na kole vpravo, projdete kolem kamenolomu (vlevo) a po necelých 800 m se dostanete v potoku Schrollenbach.

Od hráze Lipenské přehrady:
– po silnici na Přední Výtoň, Frýdavu. Ve Frýdavě pokračujte přímo podél břehu Lipenské nádrže (zákaz vjezdu viditelný zdálky je doplněn dodatkovou tabulkou, vjezd je v denních hodinách umožněn), po cca 8 km přijedete na křižovatku, na které pokračujte opět přímo až na další křižovatku, na které pojedete vlevo směr Aigen. Cca 500 m za hranicemi je v prudkém stoupání křižovatka. V její blízkosti zaparkujte se, dále se vydejte pěšky nebo na kole vpravo, projdete kolem kamenolomu (vlevo) a po necelých 800 m se dostanete v potoku Schrollenbach.

Od Nové Pece:
– V Nové Peci na křižovatce za mostem vlevo. Projeďte obcí okolo obchodu až lesní školce, před lesní školkou vpravo, na křižovatce Nové Chalupy je zákaz vjezdu přímo a vpravo, jeďte vlevo. V Bližší Lhotě u přívozu z Horní Plané jeďte přímo do Přední Zvonkové, zde přímo k hraničnímu přechodu Zvonková – Schöneben. Za přechodem přímo přes Schöneben do Ulrichsbergu. V Ulrichsbergu na křižovatce s hlavní zahněte vlevo směrem Linz, Rohrbach, Aigen / Mkr. Po cca 6 km zahněte vlevo do Aigenu. Těsně za pravoúhlou pravou zatáčkou na okraji náměstí zabočte vlevo směr Diendorf, Oberhaag. Za koncem obce je krátké klesání, poté táhlé dlouhé velmi prudké stoupání. Za lesem po cca 300 m vlevo je hotel Haagerhof, projedete kolem něj a budete pokračovat dalších 1,85 km. Vlevo odbočuje lesní cesta, v blízkosti křižovatky zaparkujte a vydejte se dále pěšky či na kole dalších 600 m.