Doudlebskou si “skočila” i ministryně

LIBÍN-S VYSTOUPIL NA DNU ČESKO-BAVORSKÉ SPOLUPRÁCE NA KVILDĚ

 

img 8624

 

V sobotu 26. července bylo na Šumavě krásné počasí, kdy nebe ovládaly bavorské národní barvy – modrá a bílá a navíc letní sluníčko. Léto vládlo i v nejvýše položené obci České republiky – na Kvildě. Tohle nádherné počasí přivítalo folklorní soubory Libín-S Prachatice, Äff-tam-tam Musikanten z Regenu a Pošumavská dudácká muzika i hosty z Bavorska a z Čech, mezi nimi dva ministry české vlády – ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

 

Před druhou hodinou odpoledne diváky a hosty v nejvýše položené obci České republiky na Kvildě přivítal její starosta Václav Vostradovský. Na pódium ozdobeném českou a bavorskou vlajkou ve společnosti českého (kdo ví, proč červeného) a modrého bavorského lva (který je na velkém bavorském znaku ve skutečnosti zlatý) pak přišla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. “Česko-bavorská spolupráce funguje na jedničku, České republice tak v roce 2014 nepropadne ani jedno euro”, prohlásila ministryně ve svém krátkém proslovu.

kvilda 26.7.1

 

 

kvilda 26.7.2

 

Na pódium nastoupila kapela souboru Libín-S Prachatice. Tanečníci ze souboru vtančili na plochu pod pódiem plnou drobných kamínků, které možná při chůzi nevadí, ale při tanci jsou nebezpečné. Jako již tradičně prvním z tanců byl Bavorov.

 

kvilda 26.7.10

 

 

Vedoucí souboru Helena Svobodová představila Libín-S Prachatice, který slavil úspěchy nejen doma, ale i v řadě zemí Evropy – v Rakousku, Německu, Španělsku (v Katalánsku a na Kanárských ostrovech), Itálii, Maďarsku, na Slovensku, v Lotyšsku, ale také za oceánem ve státě Tennessee v USA. Dalším tancem byl Martin, který vychází se starobylých masopustních mečových tanců z Kaplicka.

 

kvilda 26.7.3  kvilda 26.7.4

 

V posledních více než patnácti letech je Libín-S spojován se Schwarzenberským plavebním kanálem. Přišel totiž s hranice překračujícím projektem Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu, který postupně přerostl ve stejnojmenný šumavský folklorní festival. Není divu, že Libín-S přišel s tancem Plavci.

 

kvilda 26.7.5   kvilda 26.7.6

 

Tanečníci potřebovali krátkou přestávku na přípravu na další tanec – Koně. V každé vesnici na Šumavě, i na Kvildě, byli odjakživa koně. Libín-S si přivezl svého koně, na rozdíl od koní, kteří třeba pracují v lese, umí tancovat.

kvilda 26.7.7   kvilda 26.7.8

kvilda 26.7.9

 

 

Folklor, lidové písničky, lidové tance, jsou nejkrásnější, když opravdu žijí, když se do zpěvu a tance dají nejen folklorní soubor, ale také diváci. Příležitostí zatancovat si se souborem Libín-S Prachatice je vždycky Doudlebská polka. Do kola šla i Věra Jourová. Došel si pro ní Jirka.

 

kvilda 26.7.10

 

kvilda 26.7.11

 

 

Vystoupení folklorního souboru Libín-S Prachatice se chýlilo ke konci. Zbývalo se jen rozloučit při tanci V Prachaticích.

 

kvilda 26.7.12   kvilda 26.7.13

 

 

Na pódiu jihočeské muzikanty vystřídali hosté z Bavorska Olaf Heinrich – prezident Dolnobavorského krajského sněmu, Sebastian Gruber – předseda Euregia Bavorský les – Šumava – Dolní Inn a po nich svižná kapela Äff-tam-tam Regen. Od nedalekého stánku zavoněla bavorská klobása.

img 8687   img 8689

 

 

 

Po bavorských muzikantech přišly na řadu stručné informace o přeshraniční česko-bavorské spolupráci v kontextu podpory Evropské unie.

 

Nevšední zážitky a vzdělávání populárně naučnou formou nabízí Česko-německé kulturní centrum Kvilda, Vesnické muzeum v Halži u Tachova, areál Sv. Linhart v Karlových Varech, Museum Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově či Česko-německé naučné centrum řeky Ohře v Královském Poříčí u Sokolova.

Turisté jistě ocení nově zpřístupněnou naučnou stezku po Soumarských rašeliništích a zlepšení komfortu pro cestující v Novém Údolí na Prachaticku. Cyklisté zase možnost navštívit při poznávání Domažlicka také Dračí jezero v Bavorsku nebo vyřešení nebezpečného místa nedaleko Chebu.

Důležitou součástí jsou aktivity zaměřené na odbourávání bariér mezi lidmi. Ty reprezentují projekty Česko-německé fotbalové školy a Koordinačního centra výměn česko-německé mládeže Tandem. Projekty z oblasti vědy zastupuje odborný výzkum chování největší kočkovité šelmy u nás rysa ostrovida a jeho kořisti srnce obecného.

 

Se svými písničkami a melodiemi přišla Pošumavská dudácká muzika.

kvilda 26.7.12a

 

 

Autobus s prachazickým folklorním souborem se vydal po půl čtvrté domů do Prachatic. A před pátou už řada Libíňáků byla na Velkém náměstí v Prachaticích, aby si poslechli muziku v úplně jiném žánru na závěrečném dni Bohemia Jazz Festu.

 

 

 

Ing. Hynek Hladík

 předseda folklorního sdružení Libín-S Prachatice