Jak děti Dorinku zachránily

Zlatý kolovrat na Zlaté stezce aneb Jak děti krásnou Dorinku zachránily

 

Kde se vzal, tu se vzal, objevil se kdysi na Zlaté stezce zlatý kolovrat. Soumaři ho odnesli k ohni, kde se sesedli a vyslechli si zvláštní písničku, co kolovrátek zpíval. Vlastně to byla pohádka, ale kdo ví, možná se to všechno v dobách minulých v hlubokých šumavských lesích doopravdy stalo…

 

stezka portus249
Karel Jaromír Erben by jistě prominul a společně s Janem Ámosem Komenským by se zaradoval. Jeho baladě Zlatý kolovrat ze sbírky Kytice vdechli novou a hravou podobu členové obecně prospěšné společnosti Portus Prachatice, o.p.s. , která ve svých šesti zařízeních poskytuje sociální služby rodinám a dětem pod jednou střechou. Protentokráte však zaměstnanci a přátelé Portusu vyměnili svá civilní oblečení a působení za pohádkové kostýmy a role s nimi spjatými.

 

stezka portus242

 

stezka portus245

 

Hravou a na míru Zlaté stezky šitou formou baladu přetvořila duše celé akce Dita Šmídová Hejníková, prachatické veřejnosti známá především jako realizátorka Primární prevence Phénix. V interaktivním programu pro děti kladla důraz právě na regionální reálie a na aktivní zapojení dětského i dospělého návštěvníka. Pohádková atmosféra zavládla v prachatickém parku u hospice a zpestřila sobotní odpoledne Slavností Zlaté stezky především rodinám s malými, ale i odrostlejšími dětmi. I na ty organizátoři pamatovali a měli pro ně vymyšleny náročnější úkoly.

stezka portus246

Oč bylo původní předloze ubráno na expresívnosti a dramatičnosti některých scén, o to bylo přidáno na aktivní účasti dětského spolutvůrce příběhu. Protože bez dětí by krásná Dorinka jistojistě spala dodnes.

stezka portus247

 

 

Na pohádkových stanovištích plnily děti nejrůznější úkoly – sličná měšťanka je u vchodu přivítala, s  příběhem seznámila – a v ten okamžik se děti proměnily v pohádková pacholata, jejichž hlavním cílem bylo probudit krásnou Dorinku. U pomocníků kouzelného dědečka si pacholata v obrázkové hře a v kvízu osvěžila znalosti o Zlaté stezce i o autorovi balady, králi pomohla prozřít a mlhu nevědomosti sejmout, zlou macechu nevzbudila a o neprávem nabyté zlaté přadénko připravila (běda však, když se jen hláskem pacholata prozradila, zlá macecha je tělesným trestem v podobě dřepů potrestala)…. až konečně od kouzelného dědečka získala pacholata živou vodu (a vůbec nevadilo, když již tak dosti živé pachole Kačenka jedním lokem vodu vyzunklo, kouzelný dědeček nebyl skrblík a daroval Kačence ještě jeden lok, tentokráte však již opravdu ten jedinečný potřebný pro záchranu krásné Dorinky.) Za každý splněný úkol děti získaly valounek a jaký jiný, když jsme na Zlaté stezce, než zlatý. Atmosféra, za kterou by se nestyděli mniši v tibetských chrámech, na děti, tedy pacholata, čekala na finálním stanovišti. Scénu podtrhovaly barvy temně vínové drapérie, kterými byl potažen altán v parku, ve kterém spočinula Dorinka s kouzelnou babičkou a zlatým kolovratem.

 

stezka portus248

stezka portus250

Edukativní vložka o spřádání vlny na pravém funkčním kolovratu, které mnohé z dětí i dospělých vidělo v provozu poprvé v životě, přirozeně překlenula napětí, které by se chvílemi dalo krájet, u lože krásné Dorinky, která stále nejevila známky života. Za pomoci rad a kouzelného rituálu se Dorinku dětem nakonec podařilo k životu navrátit a sladkou odměnu si vysloužit.

 

stezka portus256

Pohádkové interaktivní představení Zlatý kolovrat zhlédlo přibližně čtyři sta navštěvníků a aktivně v pohádková pacholata se proměnilo celkem 143 dětí.

Finančně představení podpořilo Město Prachatice.

(jk)

 

{gallery}prachatice/2014/07_cervenec/kolovrat/{/gallery}

 

Celou fotoreportáž z akce najdete ZDE.