O sovárium je velký zájem

Druhou sezónu je možné navštívit soví voliéry v Borových Ladech

Loni sem dorazilo více než 53 tisíc lidí

 

návštěvníci sovária, foto, šr
Od začátku května je otevřené Informační centrum se sovími voliérami na Borových Ladech, které je součástí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava. Návštěvníci se tu procházejí po dřevěném chodníku, kde jim přímo nad hlavami poletují ptáci. Loni do sovince přišlo více než 53 tisíc lidí, což z něj činí jedno z nejnavštěvovanějších míst Národního parku Šumava.

Více než 53 tisíc lidí navštívilo v loňském roce IS v Borových Ladech, které je celé věnované životu sov. Tento údaj činí ze sovária jedno z nejnavštěvovanějších míst parku.

 

Vysokou návštěvnost očekáváme i letos, od začátku května sem ve dnech kdy máme otevřeno, najdou cestu tři stovky lidí,“ uvádí Zbyněk Janči, referent Zoologického programu na Borových Ladech.

 

Podle něj tu návštěvníci nejvíce oceňují to, že se mohou volně procházet, v klidu si sednout, pozorovat a navíc sovy ve voliérách také aktivně vyhledávat.

Návštěvníci tu prochází v sovích voliérách, nad jejich hlavami se proletují sovy a na vlastní oči si prohlížejí výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného, sovu pálenou.

 

sýc rousný, foto šr  výr velký, foto šr

 

Ve voliérách poletuje zhruba 15 ptáků. „Jedná se o ptáky, kteří se narodili v zajetí. Nebo se jim stal nějaký úraz, žijí s handicapem a život ve volné přírodě pro ně nepřipadá v úvahu. Převažující část sov jsme bezplatně získali ze zoologických zahrad v Plzni, v Hluboké nad Vltavou nebo v Praze,“ vysvětluje Zbyněk Janči.

 

Novinkou letošní sezóny bude sovice sněžní. Zároveň jsme upravili voliéru pro sýce rousného, který je poměrně malý pták a ve velké voliéře ho návštěvníci špatně hledali,“ uvádí Miloš Juha vedoucí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava, do kterého projekt sovince patří.

 

Otevřeno je od května do konce září každý den mimo pondělí. V úterý je navíc prodloužená otevírací doba do pozdních večerních hodin. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity, tedy večer nebo v noci.

 

 

U vstupu do sovích voliér jsou expoziční panely se zajímavými informacemi o druzích sov, které na Šumavě žijí. Důležitý je také panel s informacemi o úspěšném reintrodukčním projektu, který se týká jedné z našich největších sov – puštíka bělavého, což je zvláště chráněný druh. Ve vstupním objektu jsou i pozorovací kukátka, kterými bude možné sledovat i takové detaily ze života sov, jako je například hnízdění a přijímání potravy.
Soví voliéry jsou rozdělené do šesti částí. Dvě voliéry jsou volně průchozí a jsou zde neagresivní druhy, u kterých nehrozí, že zaútočí na návštěvníky. Zbylé čtyři voliéry jsou oddělené přepážkou s nerezových lanek, které zamezí kontaktu návštěvníků s většími, agresivnějšími sovami. Na každé voliéře jsou schránky s informacemi o každém druhu v expozici. U voliér jsou také kovové frontáže a děti si tak mohou každou sovu obkreslit.
Na stezce procházející voliérami jsou umístěné lavičky pro odpočinek a nerušené pozorování sov. Sovy je samozřejmě možné i fotografovat. V areálu je
také dětské hřiště s houpačkami a skluzavkou pro nejmenší a také dva kotce pro psy návštěvníků, protože psům je vstup do voliér zakázán. Chloubou sovích voliér je, kromě živých, vyřezaná, zhruba metr vysoká, dřevěná sova.

 

Otevírací doba je stanovena podle zkušeností z informačních středisek:
pondělí: zavřeno – úklid a případná desinfekce; úterý: 12-21 hod, středa až neděle: 9-17 hodin.

 

– tz nps, foto Š. Rosenkranz-