uvod

Padly poslední výstřely…

Tvrdou realitu posledních válečných dní na přelomu dubna a května 1945 připomněla včerejší rekonstrukce bitvy na Kvildě. Ta byla součástí velkých  květnových oslav, které od 3. května probíhaly od Krumlova až po Kvildu.

 

kvilda boje 2014 138

Na začátku května  americké jednotky překročily průsmyky Českého lesa a Šumavy v prostoru Hartmanic a dnešního Strážného. Nedaleko Zátoně a Horní Vltavice se pak střetly zbytky jednotek SS a dále 7. a 11. elitní obrněná divize.

 

V šumavských lesích při přestřelce také padl jeden z posledních amerických vojáků na českém území. Byl jím Čechoameričan Charles Havlat (jeho prarodče pocházeli z  Moravy), svobodník 3. armády US Army, který má pomník  poblíž Volar. Tato přestřelka utichla pouhých deset minut před nabytím Remešské dohody, která stanovila ukončení bojů na evropských bojištích na půl devátou ráno… Charles byl pohřben ve francouzském Saint – Avoldu v hrobě pod číslem 75.

Na samotné Kvildě začaly oslavy ve čtvrtek 8. května pietním aktem u pomníku neznámého vojína. O den později pokračovaly na Bučině připomenutím  vstupu americké armády do naší země a v sobotu se hlavní část oslav odehrávala opět na Kvildě. Stovky návštěvníků sledovaly rekonstrukce přestřelky, pochod smrti, bitvu o Kvildu.

 

 kvilda boje 2014 178

 

Na precizně připravené akci se podílela  4th Armored division Pisen & Orphans from south, KVH Bergowci Plzeň, KVH 2. pěší divize Hradec Králové Předměřice, KHZ při KVV České Budějovice, KVH infanterie o. s. Klatovy, VCC Sturm, samozřejmě obec Kvilda, partneři a sponzoři.

 

Připomenutí  posledních dnů války je nejen poctou a vzpomínkou na všechny oběti  nejhorších válečných konfliktů, na životy které byly zmařený pro svobodu jiných, ale i  připomínkou krutosti a bezohlednosti, které byli také obyvatelé  šumavského pohraničí vystaveni. Při  rekonstrukci pochodu smrti, který Kvildou  na začátku května procházel směrem na Borová Lada, si i dnes mnozí  z mladé generace uvědomili, že takové hrůzy, o kterých jen četli nebo slyšeli, se už nesmějí nikdy a v žádné podobě vrátit…

 

 kvilda boje 2014 179

 

Celou akci květnových oslav podpořil Jihočeský kraj a hejtman Jiří Zimola, podílelo se na ní sedm měst a obcí,  desítky partnerů a sponzorů. Mezi mediální partnery patřil také server www.sumava.eu.

 

Poděkování starosty Kvildy Václava Vostradovského (který se sám pravidelně aktivně zapojuje) patří všem kteří se na úspěšné realizaci letošního programu  oslav osvobození podíleli, všem kteří je podpořili a divákům, kteří se na šumavskou Kvildu dnes přijeli podívat. Diváci naopak  chválili perfektně sehrané týmy, vynikající koordinaci aktivit, dobře připravené zázemí a dostatek času  a možností při prohlídkách vojenské techniky.

 

Poslední výstřely dozněly odpoledne, Kvilda pomalu utichá a vrací se do svého běžného života. Ale dojmy z dnešního dne, realistická připomínka událostí z posledních válečných dnů  a bojů v malebné části Šumavy, vzpomínky,  oživené ze zápisků pamětníků, kronik a archivů,  ve všech  ještě dlouho zůstanou.

 

kvilda boje 2014 261

 

 

-red, foto Zdeněk FORMÁNEK-

Všechny fotografie z dnešní bitvy na Kvildě najdete ve FOTOGALERII