ŠUMAMAN 2014 – i pro děti!

Víkendový tip:

 

Jihočeští policisté zvou návštěvníky v sobotu 10. května k Lipnu do Přední Výtoně na náročný sportovní závod zásahových jednotek Šumaman 2014 s bohatým programen a soutěžemi pro děti.  

 

 

sumaman 2014

 

 

Náročný a prestižní závod zásahových jednotek policie České republiky, jako sedmnáctý ročník, již tradičně i letos, připravili pro policejní profesionály a sportovce, policisté Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje ve spolupráci s UNITOP ČR, Sportovním klubem policie České Budějovice a Občanským sdružením Přední Výtoň. Mediálním partnerem akce je Hitrádio Faktor.

Jihočeští policisté s partnery připravili pro zatím přihlášených devatenáct soutěžních týmů zásahových jednotek policie z celé republiky velmi náročný závod šumavskou přírodou s mnohým překvapením. Účastnit se letos bude také elitní útvar policie URNA, hostem letošního ročníku je i tým Hasičského záchranného sboru z Tábora a tým studentů Jihočeské univerzity oboru záchranář. Hasiči a záchranáři chtějí porovnat své síly a schopnosti s policejními profesionály.

V sobotu 10. května 2014 je do Přední Výtoně u Lipenské přehrady zvána také veřejnost i s dětmi. Návštěvníci uvidí ukázky policejní práce, závodníky při plnění úkolů, parašutisty, spolupráci pilotů policejního vrtulníku se zásahovou jednotkou či policejní kynology.

Okolí penzionu Vyhlídka v Přední Výtoni bude po celý den patřit policejním sportovcům, ale i všem velkým a malým návštěvníkům, připraveno je množství her a soutěží, především pro dětské návštěvníky. Starší děti si vyzkouší, ve zmenšeném měřítku, soutěže a disciplíny, které plní policejní závodníci na své trati. Připraveny jsou i vědomostní hry, soutěže a testy.


Dětské závody jsou naplánovány od deseti hodin dopoledne do tří hodin, kdy proběhne vyhlášení hlavního dětského závodu Šumaman Junior triatlon. Na dalších stanovištích budou soutěžit i nejmenší návštěvníci a také děti všech věkových kategorií na hřišti nad penzionem.

Pro zájemce jsou zajištěny komerční vyhlídkové lety vrtulníkem.

Pro samotné závodníky je pro letošní sedmnáctý ročník připravena 45 km dlouhá a náročná trať, vedoucí přírodou v okolí Přední Výtoně, Frýdavy či Vítkova kamene. Část závodu povede na raftových člunech napříč přehradou Lipno.

Týmy čeká na trati, kterou závodníci zdolávají kombinací běhu, jízdy na horských kolech a raftu, několik velmi náročných stanovišť. Na stanovištích v korunách stromů či na skalních stěnách, čeká sportovce slaňování, zdolávání překážkových drah, pohyb po provazových žebřících či sítích. Přesuny a traverz ve výšce 10 a více metrů nad zemí mezi korunami stromů či po skalních stěnách není výjimkou.

Několik velmi zajímavých, fyzicky i technicky náročných stanovišť je připraveno do bezprostředního okolí Přední Výtoně či přímo do okolí penzionu Vyhlídka. Návštěvníci tak budou mít možnost přímo sledovat výkony jednotlivých sportovců.

Závod bude odstartován v sobotu 10. 5. 2014 v šest hodin ráno, kolem sedmé večer proběhne slavnostní vyhlášení vítězů za účasti krajského policejního ředitele, zástupců sponzorů a vzácných hostů, účast a podporu závodníků přislíbil i policejní prezident a jihočeský hejtman. Na závěr celého slavnostního večera s muzikou, osvětlí noční oblohu ohňostroj.

-red-