Rohde & Schwarz pořádal soutěž pro vysokoškoláky

Na finále pojedou studenti z Brna

Vimperský závod Rohde & Schwarz uspořádal vědomostní soutěž „Fallstudienwettbewerb“ pro vysokoškoláky z elektrotechnických fakult. Nejlépe si vedli studenti z VUT Brno, kteří budou Českou republiku reprezentovat na červnovém finále v Mnichově.

 

fsw2

 

Fallstudienwettbewerb. Tak se jmenuje tradiční soutěž pro studenty elektrotechnických fakult, kterou firma Rohde & Schwarz pořádá každý rok po celém světě. Letos poprvé se mohly zúčastnit i české vysoké školy. Na kvalifikační kolo do Vimperka se přihlásily celkem čtyři týmy. Dva přicestovaly z Brna, po jednom týmu z Prahy a Plzně. „Pozvánku obdržela i ostravská univerzita, ale nestihli postavit konkurenceschopný tým, a tak se na poslední chvíli odhlásili. Velmi nás to mrzelo, ale pro příští rok s nimi znovu počítáme,“ vysvětlil jeden z organizátorů Václav Hanzlík z vimperského závodu.

 

fsw1

 

Pro soutěžící byl v jihočeském Vimperku připravený dvoudenní program. Během úterý si prohlédli moderní závod Rohde & Schwarz a večer poseděli při slavnostní večeři v Šumavském pivovaru. Ve středu ráno už na ně čekalo velmi složité soutěžní zadání, které se skládalo z praktického měření i řady výpočtů a teorie. „Pro letošní rok bylo zvoleno téma řešení pro  digitální leteckou dopravu. Právě této oblasti se firma věnuje, málokdo ví, že našimi komunikačními přístroji je vybavena většina evropských letišť,“ představil soutěž Václav Hanzlík.

 

Na vypracování případové studie měli studenti vyhrazený čas čtyři a půl hodiny, následně museli výsledky prezentovat během patnácti minut před odbornou porotou. V ní zasedli nejen inženýři z Rohde & Schwarz, ale například i Václav Žalud, uznávaný odborník z ČVUT. Kromě odborných znalostí museli soutěžící prokázat i prezentační dovednosti, což bylo jedno z hodnocených kritérií. „Vždy je důležité, abyste dokázali své výsledky prodat. Dobré prezentační dovednosti jsou v dnešní době nezbytné,“ potvrdila personální vedoucí Lenka Vávrová, jež rovněž usedla v porotě.

 

Nejvíce bodů v konečném hodnocení získal tým brněnských studentů, kteří porotu jednoznačně přesvědčili o svých kvalitách. Hlavní cenou pro vítěze je cesta na celosvětové finále, které na konci června hostí centrála Rohde & Schwarz v bavorském Mnichově. „Chtěli bychom uspět i v mezinárodní konkurenci. Již teď se začínáme připravovat,“ pravil odhodlaně Petr Šefara, kapitán vítězného týmu. V Mnichově se utkají vítězové kvalifikací z USA, Singapuru, Malajsie, Španělska, Švýcarska a chybět nebude ani nejlepší tým Německa.

 

-tz rs-