Uplynulý týden na silnicích

Policejní informační servis:

 

Lhát se nevyplácí

Prachatice – Muž, svědek, před soudem křivě vypovídal. Teď bude stát před soudem znovu, ale už v pozici podezřelého.

Prachatičtí kriminalisté sdělili podezření 59letému muži z Prachaticka z přečinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Podezřelý byl v listopadu 2013 vyslýchán u soudu jako svědek fyzického napadení. Svědek vypovídal, po řádném poučení, zejména o povinnosti vypovídat pravdu a nic nezamlčet, v rozporu se skutkovými zjištěními soudu. Úmyslně uvedl nepravdivé skutečnosti, zejména popíral, že by k napadení vůbec došlo a uvedl, že žádné takové napadení neviděl. Další prověřování provádí prachatičtí kriminalisté ve zkráceném přípravném řízení. Podezřelému nyní za křivou výpověď hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.

 

Už ji našli

Prachatice – Strážný – V nočním klubu narazili hornovltavičtí policisté na ženu v pátrání

Hotnovltavičtí policisté včera v nočních hodinách prováděli kontroly v nočních klubech v obci Strážný. Jednou z kontrolovaných osob byla i 35letá cizinka, po které bylo vyhlášeno v Schengenském informačním systému pátrání. Celá věc bude založena na Obvodním oddělení Horní Vltavice.

 

 

TÝDEN NA JIHOČESKÝCH SILNICÍCH – ZASTAVTE JÍZDU SMRTI VČAS!

 

nehoda motorka

Při této nehodě zemřel další mladý motorkář (foto  p cr)

 

Týden od 28. dubna do 4. května byl na jihočeských silnicích opět ve znamení dopravních nehod se závažnými následky. Tentokrát zemřel mladý motorkář. Nicméně mnoho nechybělo, a mrtvých bylo mnohem více.

 
Situaci na jihočeských silnicích komentuje tisková mluvčí Policie ČR por. Ing. Štěpánka Uhlířová:
 
“V uplynulém týdnu se stalo celkem 63 dopravních nehod, při kterých jedna osoba zemřela, sedm lidí utrpělo těžká zranění, téměř 50 lidí zranění lehká. Nejhorší situace byla na Českobudějovicku, kde se stalo přes dvacet dopravních nehod, následovalo Jindřichohradecko s deseti dopravními nehodami a pak Českokrumlovsko s osmi nehodami. Při nehodách vznikla škoda za více než 5 milionů korun. Největší vinu na nehodách nesl nesprávný způsob jízdy řidičů a také nepřiměřená rychlost. V sedmi případech byl na vině alkohol.
 
Nejvážnější nehoda se stala poslední dubnový den. Mladý osmadvacetiletý řidič motocyklu u obce Otěvěk na Českobudějovicku s největší pravděpodobností na horizontu předjížděl před sebou jedoucí vozidlo a v protisměru se střetl s protijedoucím automobilem značky VW. Motorkář neměl šanci nehodu přežít. Stal se tak již 24 obětí dopravních nehod na Jihu Čech v tomto roce. V loňském roce přitom bylo za stejné období „pouze“ 9 mrtvých na našich silnicích – letos je to tedy o 15 mrtvých více!!
 
Další vážná dopravní nehoda se stala rovněž 30. dubna, tentokrát však na Jindřichohradecku. Řidič (28 let) jel ve voze značky Honda a vezl další dvě osoby. Jel příliš rychle a u obce Libořezy nezvládl řízení, v levotočivé zatáčce dostal smyk a skončil v příkopu. Narazil do stromu, vozidlo se pak přetočilo na střechu. Řidič utrpěl velmi těžká poranění hlavy, další spolujezdec sedící vzadu utrpěl rovněž těžké zranění, a spolujezdec vpředu utrpěl lehká zranění.  Řidič udělal chybu – jel příliš rychle, následky nehody ponese nejspíše po zbytek život.

 
liborezy
 
Hustá mlha, špatná viditelnost, vysoká rychlost a nepozornost stály za další dopravní nehodou motorkáře v Jindřichově Hradci. Řidič motocyklu značky Honda nepřizpůsobil rychlost jízdy výše uvedeným podmínkám a narazil do vozidla, které stálo v křižovatce, aby dalo při odbočování vlevo přednost v jízdě protijedoucím vozidlům. Řidič motocyklu utrpěl těžké zranění.  Měl štěstí, že nehodu vůbec přežil.
 
V neděli havaroval u obce Svatá Máří na Vimpersku řidič ve voze značky BMW. Na vině byla opět vysoká rychlost. Muž nezvládl řízení svého vozu, nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, stavu a povaze komunikace a dostal v zatáčce smyk. Vjel do protisměru, narazil do svodidel a následně do stromu. Zůstal zaklíněn ve voze, odkud byl následně vyproštěn. Utrpěl těžké zranění a byl převezen do nemocnice.
 
dn1
 
Policisté, kteří nehody vyšetřují, se mnohdy nestačí divit, když zjistí, jaké byly příčiny dopravních nehod. Řidiči dělají skutečně zbytečné chyby, které pak stojí zdraví, v horším případě i život jich samotných nebo i jejich spolujezdce či někoho jiného, který je „bohužel“ ve špatný čas na špatném místě.  Řidiči, dbejte nejvyšší opatrnosti, jezděte pomalu a obezřetně, vždy přizpůsobte Vaši jízdu svým schopnostem a aktuální situaci na silnici. „Zastavte jízdu smrti“ včas!”
 
– red, tz p cr –