Kdo získá dvacátý titul?

O titul Vesnice roku 2014 soutěží 306 obcí

Mezi nimi i tři z Prachaticka – Strunkovice nad Blanicí, Babice a Mičovice.

micovice

Celkem 306 obcí z celé České republiky se přihlásilo do jubilejního dvacátého ročníku soutěže Vesnice roku, který spolu s dalšími vyhlašovateli zahájila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová začátkem března  na Dnu malých obcí v Praze.

 

Do konce dubna mohly obce podávat přihlášky do soutěže. Následující dva měsíce, květen a červen budou ve znamení hodnocení krajských kol, všech 306 obcí navštíví krajská hodnotitelská komise. Hodnoceny budou následující kategorie:

 

koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň  v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie.

 

Vítězná obec krajského kola postupuje do kola celostátního, které proběhne od 31. srpna do 6. září. Vítěze celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2014 oznámí ministryně Věra Jourová 20. září 2014 v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů “Písní a tancem.”

 

Soutěž Vesnice roku se poprvé uskutečnila v roce 1995. Jejím vyhlašovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Mezi spoluvyhlašovatele soutěže patří Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Folklorní sdružení ČR, Sdružení místních samospráv ČR a jednotlivé kraje v případě krajských kol soutěže.

 

V soutěži je možné získat 7 titulů, nejcennějším je Zlatá stuha  pro tu obec, která se nejlépe a vyváženě prezentuje ve všech posuzovaných oblastech.

 

-red, tz-