Výkonný výbor rady NP Šumava k odvolání ředitele Mánka

Zpráva Výkonného výboru Rady Národního parku Šumava

 

 

Rada Národního parku Šumava je konzultačním a iniciativním orgánem pro záležitosti Národního parku Šumava, který je ustanoven zákonem o ochraně přírody a krajiny a který projednává a posuzuje všechny důležité dokumenty ochrany a řízení národního parku a jeho ochranného pásma, zejména členění území národního parku do zón ochrany přírody, plán péče, návštěvní řád, způsob péče o les a územní plány. Výkonný výbor Rady NP Šumava je oficiálním pracovním orgánem této Rady, který jedná za Radu národního parku v mezidobí zasedání Rady NP Šumava. Výkonný výbor přijal na svém mimořádném zasedání toto usnesení:

 

Členové Výkonného výboru byli seznámeni s oficiální tiskovou zprávou MŽP, která se také týká odvolání ředitele Jiřího Mánka.

 

 

Výkonný výbor konstatuje, že

 

a) odvolání ředitele Mgr. Jiřího Mánka z funkce ředitele Správy i způsob a načasování je přinejmenším pro Šumavu silně destabilizačním krokem,

 

b) stávající ředitel SNPŠ byl odvolán v okamžiku kdy:

 

– přispěl k ekologické stabilizaci lesních ekosystémů

– vytvořil za účasti MŽP a s regionem dohodl návrh Plánu péče o NPŠ na léta 2014 – 2028

– dohodl s obcemi návrh nové zonace, která obsahuje stoprocentní navýšení první zóny

– stabilizoval spolupráci s šumavskými obcemi, kraji a místními obyvateli

– vytvořil a realizoval platformu široké spolupráce s regionální podnikatelskou sférou na základě jejich ztotožnění se s existencí a s posláním NPŠ

 

c) odvoláním ředitele Mgr. Jiřího Mánka ministr Brabec podlehl názoru jednotlivců a vyhraněných názorových skupin, pohybujících se na okraji spektra aktérů dění na Šumavě. Tím se znovu potvrdilo, že s každou změnou vedení resortu se mění i názorový pohled na NPŠ a utvrdilo členy Výkonného výboru v názoru, že už z tohoto důvodu Šumava musí mít zákon o NP Šumava.

 

Miloš Picek, PhDr. Jan Stráský