Nový šéf parku: v rámci zákonů

pavel hubeny vefunkci

Vladimír Dolejský, náměstek ministra životního prostředí ČR uvedl do funkce pověřeného ředitele Správy NP a CHKO Šumava, kterým se od 1. května stal Pavel Hubený. (foto pp)

 

Po jednadvaceti letech šéfování v CHKO Šumava se Mgr. Pavel Hubený stal ředitelem pověřeným  řízením NP a CHKO Šumava do té doby, než ve výběrovém řízení  bude vybrán nový ředitel. Ve funkci  nahradil  Jiřího Mánka, odvolaného ministrem životního prostředí  Richrdem Brabcem k 30. dubnu 2014.

 

Na několik otázk odpověděl nový ředitel národního parku Šumava také redakci  www.sumava.eu:

 

 

pavel hubeny
Co považujete nyní za prioritu ve Vaší práci, ve funkci ředitele NP?


Prioritou je práce podle nového plánu péče a sladění chodu Správy tak, abychom se nedostávali do rizika, že někde porušíme zákon.

 

V čem s předchozím vedením souhlasíte a v čem jste se diametrálně v názorech rozcházeli?


Nejde vypočátat všechna témata, která jsou na stole, na většinu mám asi mírně odlišný názor, ale to je normální. Rozhodně ale nechci svůj názor povyšovat nad jiné, pouze tam, kde budu spatřovat riziko porušení zákona se budu snažit věc dotáhnout tak, aby k porušení zákona – zákonů nedošlo.

Ale alespoň jeden příklad: Diametrální postoj mám k tomu, co se dělo na Ztraceném v roce 2012. Zcela se odlišuji v tomto případě v hodnocení přírodní hodnoty lesa, lokální rizikovosti kůrovcové garadace a míry nebezpečnosti protestů aktivistů.

 

Váš názor na nový zákon o parku je známý. V jeho návrhu, současně projednávaném, jsou záležitosti, které by podle některých názorů přírodní park proměnily spíše v zábavní. Jak se díváte na podnikatelské projekty, které až dosud Správa parku připravila? Například síť restaurací apod.


Sám nápad je skvělý a čas od času se u různých ředitelů vynořoval.  Ale asi bych ty restaurace neumisťoval přesně tam, kde jsou zatím navrženy. A je nezbytné, aby byly vzorové, pokud jde o ekologii jejich provozu.

 



A co návrh zákona vůbec? Přispěla by, podle Vás, některá jeho část ke skutečné, účinné, ochraně, péči a ozdravění šumavské přírody?

Musím říci, že jsem v tom návrhu nenašel nic, co by více vyjasňovalo a zvyšovalo ochranu přírody na některé části NP více, než to umožňuje dosud platná legislativa.

 

Personální změny na správě parku se dají, podle všeho, očekávat i na dalších postech. Jak velké budou?


Ano, některé budou, mám určitou představu o jejich rozsahu, ale na konkretizaci kroků si dávám ještě 14 dní, než se rozhodnu definitivně. Uvažuji zatím pouze o změnách na úrovni náměstků a celého vedení Správy, a tam to zatím vidím půl na půl, půlka zůstane, půlka se přesune. Ale nejdřív se musím podrobně vnořit do jejich práce, abych byl schopen ji co nejkvalitněji hodnotit. Z CHKO člověk všechno dost přesně nemůže vidět.

 

Děkuji  za odpovědi.

A. Staňková