Zaměřeno na vlaky a nádraží

Opatření VLAKY

Minulý pátek se jihočeští policisté zaměřili na vlakové spoje a nádražní budovy. 

V pátek před víkendem kontrolovala policie vlaky a vlaková nádraží za účelem dohledu nad dodržováním veřejného pořádku a bezpečnosti, zejména ve vytipovaných jízdních soupravách Českých drah, jejich bezprostředním okolí (prostory nádraží v jednotlivých stanicích) a eliminace nežádoucích jevů, jako je poškozování vybavení vagonů a dalšího majetku Českých drah. Policisté také zaměřili svou činnost na úsek nelegálního pobytu cizinců na území ČR a pátrání po osobách a věcech. 

 

Opatření se zúčastnilo bezmála 100 policistů, kteří zkontrolovali 177 vlakových spojů na území celého kraje. V průběhu opatření provedli kontrolu většiny nádražních budov. V rámci pátrání po osobách a věcech zkontrolovali 316 osob, mezi kterými zjistili osobu v celostátním pátrání.

 

Akce byla velmi pozitivně přijímána jak personálem vlakových spojů, tak i samotnými cestujícími. Několik případů  vandalství, výtržnictví a krádeží ve vlacích z poslední doby ukazuje, že je zapotřebí takové kontroly zintenzivnit. Není ale v silách policie, aby byla 24 hodin denně v každém z vozů, proto nabádá cestující k obezřetnosti. Se zvyšujícím se počtem návštěvníků – turistů v šumavských městech se bohužel potýká i s nárůstem počtu kapesních krádeží:

 

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Dosud neznámý pachatel odcizil 23. 4. odpoledne ve vlaku, jedoucího z Brna do Plzně, jednomu z cestujících peněženku. Poškozený muž měl peněženku uloženou u sebe, ve vnitřní náprsní kapse bundy. Krádeží přišel muž nejen o peněženku, ale i doklady, platební kartu a finanční hotovost. Další prověřování provádí prachatičtí policisté, kteří po pachateli intenzivně pátrají.

 

Další zprávy policejního informačního servisu:

Prachatice / Volary – Volarští policisté sdělili podezření 53letému muži z Prachaticka z přečinu krádeže. Podezřelý začátkem března 2014 odcizil z jedné volarské samoobsluhy celkem 6 kusů lahví alkoholu značky Fernet Citrus, které pronesl ukryté ve vnitřních kapsách kabátu. Dále ve druhé polovině března 2014 odcizil z chodby domu v prvním patře, v ulici Náměstí ve Volarech, dámské jízdní kolo značky Medison. Poškozeným tak vznikla škoda za více jak 4 000 korun. Muž se uvedeného jednání dopustil i přesto, že již byl v posledních třech letech za podobný přečin potrestán rozsudkem okresního soudu. Další prověřování provádí volarští policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se muž bude ze svého jednání již v brzké době opět zodpovídat před soudem.

 

Prachtice / Dub – Prachatičtí policisté pátrají po pachateli, který z pondělí na úterý vnikl do domu v obci Dub, část Dvorec. Následně z průjezdu domu odcizil AKU šroubovák značky Dewalt, přímočarou pilu značky Narex a motorovou pilu značky Dolmar, čímž majiteli způsobil škodu za nejméně 18 000 korun. Prachatičtí policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli přečinu krádeže intenzivně pátrají.

 

 

Prachatice / Ktiš – Všímavost souseda muže zachránila. Policisté z Obvodního oddělení Netolice vyjeli, na základě oznámení souseda, k domu 66letého muže do obce Ktiš, část Smědeč. Majitel domu na zvonění ani bouchání nereagoval, mobilní telefon měl nedostupný. Netoličtí policisté ještě provedli nezbytné šetření u okolních sousedů, které bylo negativní. Pak už na nic nečekali a za pomoci hasičů do domu vnikli. Muž, kterého tam opravdu našli, jejich příchod velmi uvítal. Ležel totiž na podlaze a stěžoval si na bolest nohy. Následně byl převezen z důvodu podchlazení a dehydratace do nemocnice.  Všímavost a starost souseda byla na místě, jen díky ní se k muži dostala včasná pomoc.

 

-red, p cr-