Český vynález zachrání stovky ptáků

Velké prosklené plochy jsou  pastí pro statisíce ptáků. Náraz do skla v prudkém letu často znamená jejich smrt.  Pro ochranu ptáků mohou majitelé budov s výlohami, velkým množstvím oken nebo zrcadlící fasádou udělat něco sami, aniž by se omezovali ve výhledu – použít český vynález, speciální samolepky s UV efektem, krerý practvo před nárazem varuje.

 

samolepky

 

Samolepky vyvinuté  ve spolupráci společností Zelená domácnost.com a Česká společnost ornitologická se vyrábějí v Česku a  jsou levné a účinné řešení, jak zachránit ptačí životy.

 

 

Statisíce ptáků zahynou ročně jen v Česku při nárazu do skleněné plochy. V Evropě je to každý rok až 10 milionů ptáků! Většina lidí přitom neví, jak kolizím zamezit. Také mají obavy, že účinná ochrana je drahá a hyzdí dům. Přitom existuje i ochrana pro lidské oko téměř neviditelná! Snadno se instaluje a je cenově dostupná.

 

 

Ptáci nenarážejí jen do prosklených protihlukových stěn. Stejně často hynou po nárazu do daleko menších skleněných ploch na rodinných a bytových domech, školách, administrativních budovách, zastávkách hromadné dopravy ale i na kůlnách, sklenících, pařnících…

 

 

 

„Vlastníci rodinných domů a hlavně prosklených kancelářských budov často argumentují tím, že by jim samolepky nalepené v  doporučených rozestupech hyzdily dům. Pro majitele, kteří raději sbírají mrtvolky, než by strpěli viditelné samolepky, jsme připravili novinku. Zahajujeme výrobu samolepek s  UV efektem. Pro lidské oko jsou téměř neviditelné, ale vědecké výzkumy v USA potvrdily jejich vysokou účinnost. Ptáci je totiž, díky schopnosti vidět ultrafialové světlo, vidí jako jasně modré plochy, které je dobře upozorní na nebezpečí,“ říká Petr Dobrý z firmy Zelená domácnost.com.

 

 

„Lidé si často neuvědomují, že letící pták v prosklené ploše nevidí překážku, ale naopak zrcadlící se krajinu. Plochu proto považuje za prostor vhodný k průletu. Toto riziko se ještě zvyšuje s použitím „zrcadlového“ skla, využitím rohových oken nebo oken za sebou. Rozhlédněme se kolem nás, takových pastí na ptáky číhají desetitisíce. Pro moderní architekturu je sklo jedním ze základních materiálů. Jsme proto rádi, že se našla u nás firma, která nabízí široký sortiment prvků zabezpečení včetně nejnovější varianty ultrafialových samolepek. Jedna černá silueta v rohu veliké skleněné plochy problém nevyřeší, sada téměř neviditelných samolepek v pravidelných rozestupech ano,“ říká Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.


 

„Málokdy můžeme chránit ptáky tak snadno a levně, jako doma na svých oknech a prosklených dveřích. Časem bychom chtěli, aby z části výtěžku z prodaných samolepek vnikl registr nebezpečných ploch, kde hynou ptáci po stovkách,“ říká Zuzana Dobrá, jednatelka  Zelená domácnost.com.

 

 

„Mnoho firem investuje nemalé peníze do společenské odpovědnosti a je jim lhostejné, že na jejich budovách hynou ptáci ve velkém. Přitom odpovědnost firmy, ale i jednotlivce začíná v jejich sídle a doma. Při široké nabídce ochranných prostředků Zelené domácnosti lze přitom vše řešit relativně snadno, rychle a levně. Rádi v tom zájemcům poradíme,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

 

 

Arch UV samolepek s různými motivy je nyní možné zakoupit v internetovém obchodě www.zelenadomacnost.com. Ke každému nákupu samolepek zde kupující navíc obdrží samolepku s poděkováním. „Věříme, že se lidé rádi pochlubí, nalepí samolepku třeba na poštovní schránku a budou tak sami ochranu ptáků propagovat,“ uzavírá Petr Dobrý.

-red-